Zašto je dobra meditacija?

Šta je meditacija? Koje su blagodeti meditacije? Zašto meditirati? Sve su to pitanja koja su se nametnula zbog prebrzog tempa života i stresa koji takav način života izaziva. Ljudi počinju da shvataju vrednost mira, privatnosti, osame i sadašnjeg trenutka. Istočnjacima je meditacija deo tradicije, kulture, način lečenja i  života, a zapadnjaci je sve više prihvataju.

Reč meditacija potiče od latinske reči meditatio – misliti, fokusirati se. Meditacija je u stvari fokus, usredsređenost na jedan predmet. Za meditaciju je potrebno malo vremena, muzika za opuštanje, lotos položaj ili jednostavno položaj koji prija, sedenje, ležanje. Zažmurite i usredsredite se na disanje ali tako da svesno dišete, dakle razmišljajte o disanju. Kontrolišite svaki udah i izdah. Duboko udahnite na nos tako što ćete disati iz stomaka. Malo zadržite dah, a onda polako izdahnite na usta. Izdah treba da traje duže od udaha. Meditacija je u stvari tehnika koja je fokusirana na disanje, svesnost i prisutnost u sadašnjem trenutku.

Najbolju definiciju meditacije dao je američki učitelj i neuronaučnik dr. Dz. Kabat Cin, definišući je kao svesnost koja je kultivisana usmerenjem pažnje na poseban način: namerno, u sadašnjem trenutku, bez prosuđivanja.

Od samog rođenja smo usmereni na svet oko nas, na dešavanja spolja i usmeravanje pažnje i razmišljanja na spolja. Tokom života primamo mnogo informacija i prinuđeni smo da se usredsredimo na proces razmišljanja. Način vaspitanja i življenja nas udaljavaju od suštine, a suština je osvrt na unutrašnje biće, razumevanje unutrašnjeg bića i njegovih potreba, onoga što jesmo i uzroka naših radnji. Usmerenost na emocije i ono što osećamo je suština svega, sklad između osećaja i postupaka vodi ka unutrašnjem miru, a mir ili pomirenost je suština svih suština.

Meditacija upravo predstavlja niz tehnika kojima se najpre postiže unutrašnji mir i viši nivo svesnosti. Meditacija je stanje blaženstva koje osvešćuje beznačajnost trenutnih zadovoljstava i spoznaju istinske seće.

Celo telo je u umu,ali nije ceo um u telu. Um ima sposobnost da prekorači telo.

Swami Rama   

Blagodeti meditacije su mnogobrojne, pa se i nauka zainteresivala za meditaciju i sprovedeni su mnogobrojni naučni eksperimenti. Tokom istraživanja, primećene su brojne promemene u moždanoj kori, pre svega povećanje sive mase u regionima koji su zaduženi za koncentraciju, introspekciju i primanje informacija, što je razbilo zabludu da se broj moždanih ćelija posle razvoja ne obnavlja.

Meditacija smanjuje broj smtnih ishoda od kardiovaskularnih bolesti.

Stanje mira u koji se ulazi putem meditacije i disanja aktivira gene koji ojačavaju naš imuni sistem, utiče na smanjenje visokog krvnog pritiska, usporava rad srca, ublažava artritis pa čak i dijabetes.

Za savremeni način života vezano je pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, koji utiče kako na fizičko tako i psihičko zdravlje pojedinca. Smirenošću omogućavamo našem telu da ponovo uspostavi balans i time povećava kvalitet života.

Meditacija poboljšava psihičko zdravlje i ublažava depresiju.

Meditacija smanjuje osećaj usamljenosti kod starijih ljudi.

Meditacija nam može pomoči da prihvatimo naše brige, naše strahove i našu ljutnju,te deluje vrlo isceljujuće.Meditacijom ćemo podstaći naš vlastiti organizam da se isceli na prirodan način.

Istinska meditacija je način na koji živimo naše živote iz trenutka u trenutak.

Džeremi Tejlor

Snežana Đenadić

Volim da volim, živim da volim, znam samo da volim. Volim jedino što volim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *