Uskršnja trpeza

Autor: Snežana Đenadić

Uskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi povratak Isusa Hrista u život, takozvano „vaskrsenje”. Uskrs je praznik okupljanja porodice, veselja i radosti.

Na Uskrs se završava veliki uskršnji post, tako da je trpeza uglavnom mrsna i bogata.

Najvažnije je da se na stolu nađu ofarbana jaja koja se uglavnom farbaju u crvenu boju, kao simbol Isusove krvi. U zavisnosti od želja, potreba, običaja kao i sredine u kojoj se živi, trpeza će biti različita. Bitno je da taj dan bude svečaniji nego obično, pa samim tim treba malo urediti i sto, staviti cveće u vazu, dekorativne korpice za jaja u koje se može staviti trava, a jaja u travu (izgleda jako lepo), poneki napravljen zec, zečica, pile i drugi uskršnji ukrasi koji uz malo mašte i materijala možete napraviti sami.

S obzirom da se uskršnje trpeze razlikuju od kraja do kraja zemlje pisaću o trpezi mog zavičaja. Kod nas je uskršnja trpeza je vrlo bogata i obilna. Posle posta ljudima prija malo masnija i jača hrana.

Mačvanska uskršnja trpeza je pravi praznik za sva čula. Tu za svakog ima po nešto, a i više od toga. Za taj dan se sprema, baš se slavi i ni na čemu se ne štedi. Šarena jaja su obavezna na početku obeda. Kad se sedne za sto, prvo se uzmu jaja, i kreće takozvano „tucanje”. Ko razbije jaje uzima ga sebi i jede. To je naročito zanimljivo deci pa uz smeh, ciku i vrisku uživaju u lupanju Uskršnjih jaja.

Mačvani za Uskrs peku pečenicu. U zavisnosti ko šta voli to su ili prase ili jagnje. Pečenje je muški posao i to muškarci rade ili u svojim dvorištima ukoliko imaju furunu, ili sve češće uslužno.

Žene pripremaju zaista razne đakonije. Na jedan oval za Uskrs se nasecka predjelo. Predjelo je najčešće domaće suvo meso, kobasica, slanina, sir, kajmak i naravno kuvana jaja.

Domaća supa je nezaobilazna na trpezi. Posle domaće supe iznosi se kuvanje (junetina, piletina koja je jako ukusna sa renom).

Sledeće su sarmice sa zeljem koje odlično idu uz kiselo mleko koje može biti domaće, a može se i kupiti.

Ko peče jagnje uglavnom ima i jagnjeću sarmu za Uskrs.

Posle sarme, iznosi se pečenje i ono najduže stoji na stolu kako bi ukućani uz smeh i razgovor uživali i polako jeli. Uz pečenje odličan je ren, ali s obzirom da je proleće, pa povrća ima u izobilju, na stolu se može naći i kupus salata, zelena salata, mladi luk, krastavci, paradajz, pa ko šta voli.

Posle pečenja obavezno idu slatkiši. To je isto stvar ukusa i izbora domaćice. Uglavnom je i tu kriterijum isti – šta vole ukućani, prvenstveno deca. Tako se na stolu uglavnom nađu i torta i neki kolač. Od kolača, uglavnom se pripremaju baklave, princes krofne, ledene kocke, štrudle… Kao što rekoh, izbor je individualna stvar. Uz slatkiše obavezno stoji i korpa sa voćem, pa ko šta voli nek’ izvoli.

Inače, običaj je da na taj dan, svakom detetu koje uđe u dvorište, domaćica da po jedno šareno jaje. Ni veće sreće ni radosti za decu, a Boga mi i za domaćine kad se začuje dečija graja.

Sve je i dalje isto i lepo, samo nažalost iz godine u godinu, u mom kraju je sve manje i manje dece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *