Svjetski dan štitne žlijezde

Autor: Maja Mojić

Danas je 25. maj, Svjetski dan štitne žlijezde.

Oni koji boluju od neke, od mnogih, bolesti štitnjače znaju da je njima svaki dan predodređen brizi i njezi iste. Taj majušni organ u našem tijelu reguliše tako mnogo funkcija, da uopšte nismo ni svjesni toga dok, ne daj Bože, ne dobijemo neku od bolesti vezanih za ovaj, tako bitan, organ u tijelu.

Nebrigom o svom zdravlju, fizičkom i mentalnom, uništavamo našeg „leptira” i dovodimo tijelo u disfunkciju.

Nerijetko nam, godinama, štitna žlijezda šalje signale kojima nam poručuje da nešto nije u redu, da je preopterećena, da ne može više i da usporimo.

Često ne prepoznamo te simptome, ne povežemo sa štitnjačom, ili prosto samo zanemarimo. Dešava se i da nas ljekar ubijedi da nam nije ništa, da smo samo umorni ili da smo umislili, jer ne izvrši detaljne pretrage.

Ne dozvolite da vas iko ubijedi da umišljate, da ste hipohondar, da ste razmaženi ili nešto slično. Svako poznaje svoje tijelo i prepozna kada nešto nije u redu s njim i kada ne funkcioniše kao prije, ili onako kako bi trebalo.

Čuvajte svoje zdravlje. Trudite se da se zdravo hranite, smanjite dozu stresa, ne nervirajte se zbog stvari koje ne možete promijeniti i na koje ne možete uticati. Pokušajte da budete fizički aktivni koliko god je to moguće, jer pored genetike ovo su tri stvari od kojih najviše zavisi zdravlje vaše štitnjače.

Znači ono što „ubija” štitnu žlijezdu je:

1.Loša ishrana

2.Stresan način života

3.Nedovoljno fizičke aktivnosti

Čuvajte svoje svoje zdravlje dok ga imate.

Danas, na ovaj dan, kada cijeli svijet opominje koliko je bitna funkcija štitnjače, učinite nešto dobro za sebe. Radujte se, uživajte, šetajte, nahranite zdravo svoj organizam i vaša štitnjača će vam biti zahvalna. I naravno, ne samo danas. Trudite se da svaki dan bude ispunjen zdravim navikama.

Život je lijep!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *