Sve što niste znali o bananama

Priredila: Ema Vitković

Jedna od prirodnih zdravijih verzija slatkiša su banane Takođe. banane možete koristiti u slatkišima umesto šećera. Banane predstavljaju voće koje se izvozi najviše na svetu. A šta se dešava kada redovno jedete banane?

Unosite kalijum – On pomaže radu mišića, funkciju nervnog sistema i pomaže kretanju hranjivih sastojaka kroz ćelije. Kalijum reguliše još i puls i nivo natrijuma u organizmu. Šta se dešava kada ne unosimo dovoljno kalijuma u organizam? Ako ne unosimo dovoljno kalijuma, raste pritisak i postoji rizik da se pojavi kamen u bubregu. Takođe, možete se osećati umorno i imati grčeve u mišićima.

Smanjujete kalorije – Banane sadrže određena vlakna po imenu „otporni skrob“. On reguliše apetit i doprinosi manjem unosu kalorija. Jedna banana ima oko 100 kalorija, pri tome zbog bogatstva vlakana može da vas zasiti. Banana može da bude savršena užina ili dodatak kašama, smutijima ili sendvičima za doručak.

Obezbeđujete energiju pre vežbanja – Pre svakog fizičkog vežbanja treba jesti hranu koja sadrži prirodne šećere. Ona treba da bude lagana. Banana je prava namirnica za to. Ona sadrži jedinstvene sastojke koji daju bolje rezultate prilikom vežbanja.

Pomažete bubrezima – Istraživanja su pokazala da ko jede dosta voća i povrća, ima najniži rizik za oboljevanje od karcinoma bubrega. Prilikom istraživanja su utvrdili da su banane, zbog svojih sastojaka, bile najefikasnije. Dokazano je da žene koje su unosile više kalijuma dnevno, imale su 35% manji rizik da dobiju kamen u bubregu. Pre svega, kalijum koji se nalazi u banani, pomaže u izbacivanju viška kalcijuma koji ulazi u sastav kamenja u bubregu.

Pomažete srcu – Za to je takođe zaslužan kalijum. Kada unosimo više kalijuma, on značajno snižava krvni pritisak,  rizik od moždanog i srčanog udara. Kalijum u našem organizmu deluje tako što izbacuje višak natrijuma iz organizma . Pri tome on smanjuje potencionalna oštećenja koja može imati na srcu.

Unosite vitamin B6 – Jedna banana može da zadovolji skoro trećinu potreba organizma za ovim vitaminom. On je važan za pretvaranje hrane u energiju, za zdravlje kože, kose, očiju, jetre mozga i nervnog sistema. Takođe utiče na razgradnju proteina, stvaranje belih i crvenih krvnih zrnaca, a neophodan je za potpunu apsorpciju vitamina B12.

Brže će te se oporaviti posle vežbanja – Jedno od istraživanja je pokazalo da određeni sastojci i fitohemikalije iz banana  mogu da budu efikasni u smanjivanju upala prilikom napornog vežbanja, npr. upale mišića.

Unosite vlakna – Jedna banana ima oko 3g vlakana. Banane sadrže u sebi i prebiotike, kojima se hrane probiotici ( dobre bakterije u crevima).

Banane možemo naći u svakoj piljari ili na pijaci. Zdravlje nam je na dohvat ruke. Zato naš savet je da uvek u svojoj činiji za voće, svakodnevno uvrstite i banane.

Izvor: Zdravahrana.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *