Spakuj se za letovanje – trikovi za pakovanje

Autor: Jasmina Lukić

Leto nam je konačno stiglo, posle duge šetnje kroz sva godišnja doba. Posustalo i ovo ludilo kojem namerno neću navesti ime. Konačno, s radošću planiramo putovanja i letovanja. Valja nadoknaditi i izostanak od prethodne godine.

Za koju god destinaciju da ste se odlučili, sledi vam pakovanje. S obzirom da je more najčešća destinacija, evo pomoći kako da ponesete sve što vam treba, a da ne preterate.

Spisak je najbolji početak pakovanja. Tako ćete na vreme kupiti sve što vam, eventualno, nedostaje. Pođimo redom, spakujte:

 1. Kupaći kostim (bar 2 komada iz više razloga: da skinete mokar po izlasku iz vode, da vam ne ostanu trake od sunčanja, i ako se, nedajbože, desi neka fleka ili pukne tračica…)
 2. Obuću za plažu (japanke, papuče, šta već volite, ali je imperativ da bude udobno i kad noga otekne na vrućini)
 3. Peškir za plažu (dovoljno veliki, a ja lično najviše volim one tanke frotirske, jer se brzo suše i male su težine)
 4. Šešir/kačket/maramu (u zavisnosti od stila i ukusa) da vas štiti od sunca
 5. Naočare za sunce
 6. Veliku maramu/pareo/haljinu za do plaže i nazad, 2 komada
 7. Torba za plažu
 8. Mleko/ulje za sunčanje
 9. Mleko za negu kože posle sunčanja
 10. Repelent (nedajbože komaraca) i kremu/mast (kombinaciju antibiotika i kortikosteroida, na primer Didermal) za posle ujeda komarca, meduze itd. kao i lečenje ranica, posekotina…
 11. Hanzaplast (ili drugi, vodootprni flaster s jastučetom)
 12. Kreme za negu lica koje inače koristite – mala pakovanja
 13. Dezodorans i parfem (ali samo uveče, jer na suncu može da napravi fleke) – mala pakovanja
 14. Dnevne uloške (nadam se da vam neće trebati oni redovni, ako trebaju, onda i tampone kupite)
 15. Veš – najbolje pamučni, broj gaćica jednak broju dana boravka na letovanju (uključujući i put), 3 grudnjaka
 16. Tanju pamučnu trenerku (u njoj možete i putovati)
 17. Patike
 18. Laganu vetrovku s kapuljačom (ujedno štiti i od kiše i od vetra)
 19. Farmerke
 20. Majice (u zavisnosti od toga koliko se znojite, od 3 do broja dana letovanja, recimo 3 sportske i 2 svečanije za veče)
 21. Čarape (pamučne sokne – bar 3 para i/ili tanke najlonke ako vam trebaju za veče)
 22. Tanku pidžamu/spavaćicu
 23. Haljina i suknja za izlaske (uz suknju „one“ 2 majice)
 24. Sandale na štiklu
 25. Nakit (minđuše, ogrlica, ešarpa…šta već volite)
 26. Lepezu (ako koristite)
 27. Knjigu
 28. Punjač za mobilni telefon
 29. Eksterni punjač za mobilni telefon (zgodno za duža putovanja i usamljene plaže na kojima ste po ceo dan)
 30. Jastuče za vrat (posebno potrebno za duža putovanja

Savet plus: svu odeću i obuću stavite na pod ili krevet i odaberite ono što ćete poneti, tako da se sve može međusobno kombinovati, uključujući i detalje (marama, nakit, ešarpa, obuća, šešir…). Na taj način ćete poneti najmanji mogući broj odevnih predmeta.

Spakujte kozmetiku u neseser. Ako idete avionom i nosite je kao ručni prtljag, sve tečnosti i kreme spakujte u za to predviđene kese sa zatvaračem.

Za letove avionom, uz sebe, osim osnovne kozmetike, uvek imajte osnovnu preobuku: majicu, gaćice i čarape – za nedajbože situaciju da se prtljag izgubi, imaćete ono osnovno uz sebe. Nekada je zgodno torbu za plažu upotrebiti kao ručni prtljag i sve to staviti u nju, uz knjigu, lepezu, šešir, jastuče za vrat…

E, sad na pakovanje:

 • Odvojte od izabrane garderobe i obuće u čemu ćete putovati (npr. pomenuta trenerka, majica, patike, čarape) i stavite sa strane
 • Čarape, gaćice i grudnjake, sve lepo složeno, spakujte u čistu kesu
 • Sve rekvizite za plažu (peškir, kostime, kačket, pareo maramu) lepo spakujte i stavite u veću kesu, sredstvo za sunčanje u posebnu kesu sa zatvaračem – da ne isfleka ostale stvari ako nekim slučajem iscuri
 • Složite farmerke, jaknu, haljinu i suknju, majice
 • Sandale i japanke spakujte u kesu
 • Kozmetiku u neseseru (ako ne idete avionom) stavite u kesu.

Sve lepo spakovane kese poređajte u kofer tako što najpre stavite farmerke, haljinu i suknju, sve tako složeno da zauzima prostor od ivice do ivice kofera. Preko njih položite lepo složene majice. Odozgo stavite opremu za plažu (na isti način raspoređene u velikoj kesi). Polovina kofera je puna i možete zategnuti zaštitne gumene trake i zakačiti ih. U drugu polovinu kofera stavite obuću (u kesi), kozmetiku (ako nije uz vas u ručnom prtljagu, takođe u kesi), nakit, punjač za mobilni, knjigu i sve ono što ne morate nositi uza se ako idete kolima, na primer.

Iskoristite prostor pakujući stvari prema veličini. Zatvorite rajsferšlus na toj strani kofera. Zaključajte kofer.

Ukoliko putujete avionom, savet je da kupite (ima u „Karpisi“, ali i na aerodromu po prodavnicama), odelo za kofer i sigurnosni kaiš sa šifrovanom kopčom. To garantuje da se kofer neće raspasti kad ga bacakaju po aerodromima, a i smanjuje šansu za pljačku (nažalost, dešava se). To je investicija koja se isplati. Bonus je i što ćete tako na traci lakše uočiti svoj kofer, naravno. Alternativa ovoj pravoj zaštiti je i oblaganje kofera rastegljivom folijom. Solidna zaštita, nije skupa i ima je na svakom aerodromu.

Sad, kad ste se spakovali, možete da pripremite malo lagane hrane (sendviči, keks, voće-jabuke na primer) i vodu. Količina zavisi od toga koliko dugo putujete i da li idete kolima ili avionom. U avion ne smete unositi vodu i sokove, pa ih nemojte ni nositi, da ne biste bacali. Jabuka će vas osvežiti, a na aerodromu i u avionu možete popiti vodu.

Srećan put i lepo se provedite! Uživajte!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *