Policistični jajnici

Autor: Jasmina Lukić

Najčešći hormonski poremećaj kod žena, ali i najčešći uzrok izostanka ovulacije je sindrom policističnih jajnika. Poremećaj je dobio ime po izgledu jajnika, jer se na njegovoj površini nalaze brojne ciste/folikuli. Oni nastaju zbog hormonski uslovljenog poremećaja rasta i razvoja tzv. Grafovog folikula u kojem se nalazi jajna ćelija. Kad on ne pukne (što se normalno dešava sredinom ciklusa), nema ovulacije i ne oslobodi se jajna ćelija. Ukoliko hormonski poremećaj potraje duže, cistični folikuli (nepuknuti) se gomilaju u kori jajnika, menstrualni ciklusi postaju ređi, bez krvarenja i bez ovulacije, javlja se pojačana dlakavost, opadanje kose, akne. Zbog ovih simptoma i zbog smanjenja plodnosti, sindrom policističnih jajnika nazivaju i „kradljivcem ženstvenosti”.

Šta je uzrok ove bolesti?

Tačan uzrok ovog poremećaja nije sasvim poznat.

Koliko često se javlja?

Javlja se kod 5 – 10% žena u plodnom razdoblju. Brojne ciste na jajniku se mogu naći kod 22 do 25% žena. Kod 15% žena koje nemaju ostale simptome, jajnici sa cistama se opisuju kao „nalik na policistične“.

Kako se postavlja dijagnoza policističnih jajnika?

Dijagnoza se postavlja kombinacijom kliničkog pregleda, ultrazvučnog pregleda vaginalnom sondom („zlatni standard“) i laboratorijskih analiza hormona. Klinički pregled obuhvata dobijanje informacija o svim simptomima koje žena ima, njenim ranijim bolestima i porodičnim bolestima, kao i fizikalni pregled celog tela pacijentkinje. Nalazi mogu biti vrlo različiti kod pojedinih žena, pa dijagnozu često postavljaju zajedno dermatolog, endokrinolog i ginekolog.

Kako izgleda bolest?

Klinički, osim promena na jajniku, postoji poremećaj menstrualnog ciklusa i povišen nivo muških polnih hormona – androgena. Zbog neredovnih menstruacija ili njihovog potpunog izostanka, javlja se neplodnost, nakupljanje masnog tkiva u trbušnoj regiji (muški tip gojenja), pojačana dlakavost, akne, opadanje kose, masna koža, povećanje klitorisa, povišen libido.

Žene sa sindromom policističnih jajnika često imaju nedovoljnu osetljivost na insulin (tzv insulinsku rezistenciju), zbog čega se kod njih češće javlja šećerna bolest. Na ultrazvučnom pregledu, jajnici su uvećani, sa više od 10 cističnih folikula veličine 2-15mm u kori jajnika. Ova bolest je povezana sa više rizika: različita krvarenja iz materice, 2-3 puta češći spontani pobačaji, kasniji ulazak u menopauzu, anemija, poremećaj koncentracije masnoća u krvi, 7 puta češće bolesti srca i krvnih sudova, 16% veći rizik od oboljevanja od šećerne bolesti, povišeni krvni pritisak se javlja kod 40% žena, 2-3 puta je veći rizik za oboljevanje od raka endometrijuma i jajnika, pa je zato češće potrebno da se odstrani materica (histerektomija). Zbog svega navedenog je potrebno da se žene sa sindromom policističnih jajnika redovno i stalno kontrolišu kod svog ginekologa i endokrinologa.

Kako se leči?

U zavisnosti od simptoma, nalaza i želje za potomstvom, razlikuju se i pristupi lečenju. Lečenje podrazumeva: smanjenje telesne težine, povećanje fizičke aktivnosti, prestanak pušenja i prestanak uzimanja alkohola (ukoliko te navike postoje), uzimanje lekova, hirurški zahvat.

Od lekova se koriste: hormonske kontracepcijske tablete, analozi GnRH (gonadotropin‐oslobađajućeg hormona)* – hormona koji se oslobađa u mozgu (iz hipotalamusa) i deluje na izlučivanje hormona hipofize, lekovi za kontrolu povećane telesne mase, hormonsko lečenje, kortikosteroidi, lekovi koji potiskuju delovanje muških polnih hormona, lekovi koji pojačavaju osetljivost na insulin.  

*Analozi GnRH poništavaju dejstvo prirodnog gonadotropin oslobađajućeg hormona (GnRH). GnRH reguliše oslobađanje gonadotropina (luteinizirajućeg hormona (LH) i folikulostimulirajućeg hormona (FSH)). Gonadotropini su značajni za plodnost i reprodukciju kod ljudi. Kod žena, FSH je neophodan za rast i razvoj folikula u jajnicima. Folikuli su male, okrugle kesice koje sadrže jajne ćelije. LH je potreban za oslobađanje zrele jajne ćelije iz folikula i jajnika (tj. ovulaciju).           

Hirurški načini lečenja sindroma policističnih jajnika su: odstranjenje dela jajnika, odstranjenje celog jajnika i elektrokauterizacija jajnika – postupak gde se elektrodom spaljuje tkivo jajnika sa cistama.

Sindrom policističnih jajnika je bolest neprijatnih simptoma zbog kojih žene veoma pate i povlače se u sebe, imaju osećaj manje vrednosti, zbog čega se prepočuje stručna psihološka podrška. Uz medicinsko lečenje, potrebno je promeniti režim ishrane sa dijetetičarem, napraviti individualni plan redovnih fizičkih aktivnosti kojeg će se žena rado pridržavati. Takođe, u javnosti treba ovoj temi dati veći značaj, jer umanjuje plodnost i značajno oštećuje zdravlje žene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *