Nega prema tipu kože

Lična higijena, odnosno nega kože, veoma je važna, ne samo za lepši izgled, već i za naše opšte zdravlje.

Koža predstavlja omotač tela i štiti ga od spoljašnih faktora kao što su sunce, vetar, razne bakterije i drugi štetni faktori koji bi mogli da naštete zdravlju. Sastoji se iz više slojeva; spoljašni deo- potkožica (epidermis), unutrašnji deo- krzno (dermis), i potkožno tkivo.

Koža je najveći ljuski organ, i kao što je svaka osoba individua za sebe, isto tako je i svačija koža posebna na svoj način i svakome je potrebna posebna nega.

Osobe sa osetljivom kožom i alergijom posebno treba da povedu računa koje kozmetičarske preparate koriste. Savet za njih je  da obavezno posete dermatologa i u dogovoru sa njim nađu kozmetiku koja bi odgovarala njihovim potrebama.

Osnovni tipovi kože su:

  • Normalna koža
  • Suva koža
  • Masna koža
  • Mešovita koža

Iako tip kože određuje genetika, takođe na nju mogu da utiču i razni spoljašni uslovi. Vetrovito vreme ili jako sunce mogu uticati na tip kože.

Normalna koža, kao najzdravija koža koja je dobro izbalansirana i najlakše je negovati. Ipak i kada je normalna koža u pitanju treba voditi računa.

Koristite lagane preparate koji neće previše ni osušiti, a ni omastiti vašu kožu. Posle umivanja i skidanja šminke obavezno nanesite neku kremu koja u sebi sadrži vitamin E, takođe posle kupanja ili tuširanja nanesite mleko za telo prstima, masirajući svoju kožu.

Suva koža, sadrži manje sebuma, pa prema tome i manje vlažnosti i elastičnosti. Suva koža je gruba i ima veći rizik pri stvaranju bora. Pored toga što može izgledati ružno, može stvoriti i razne neprijatnosti i bolove. Nega ovog tipa kože zahteva redovno čišćenje i korišćenje preparata sa dosta hranljivih vitamina i minerala. Prilikom odabira kozmetičkih preparata treba posebno voditi računa da u njihovom sastavu nema nešto što dodatno isušuje kožu. Posebno treba voditi računa prilikom izlaganja spoljašnim faktorima kao što su sunce, odnosno UV zraci i vetar. U tom slučaju potrebno je koristiti zaštitna sredstva kao što su kreme za sunčanje sa faktorima, mleka i losioni. Kreme treba da budu što masnije i bebi ulje za negu kože može dosta pomoći. Sapune ne bi trebalo koristiti, jer oni mogu dodatno osušiti kožu. Gel za umivanje sa hranjivim sastojcima u sebi savršena je zamena za sapune.

Masna koža sklona je problemima kao što su proširene pore, akne i mitiseri. Takođe sjaj je karakterističan opis masne kože. Tip ove kože često može biti crven i upaljen i usled loše higijene i neznanja može dovesti do raznih problema kao što su infekcije, upale i ožiljci. Ukoliko do toga dođe pod hitno treba posetiti lekara.

Veoma je važno da nađete odgovarajuće kozmetičke preparate, losione i tonik za čišćenje. Na svakoj etiketi stoji naznačeno za koji tip kože je dobar neki preparat. Kada je masna koža u pitanju najbolje bi bilo koristiti preparate na biljnoj bazi, sa što manje hemikalija u sebi. Čišćenje lica od akni i mitisera takođe je veoma važno kada se radi o masnoj koži.

Foto: Pixabay.com

Mešovita koža drugačije se naziva i kombinovana koža. Karakteristična je jer može da sadrži u sebi sva tri tipa kože. T zona, čelo, nos i brada  sadrže masnu kožu, dok su obrazi suve ili normalne kože. Mešovita koža može da ima proširene pore, mitisere i bubuljice, ali isto tako može i da se peruta, pa čak i da dođe do njenog pucanja.

Kada je nega mešovite kože u pitanju, najbolje je naći dobar balans i redovno je čistiti i hidrirati. Sapuni nisu poželjni za korišćenje. Kao i kod suve kože, najbolje je koristiti gelove za umivanje koji u sebi ne sadrže sredstva za skupljanje vlažnosti. Bebi sapuni posebno isušuju kožu. Najbolje je koristiti tonik za čišćenje kada se radi o ovom tipu kože. Tonik je savršen balans izmedju čišćenja, tretiranja akni i proširenju bora. Lagani tonici na prirodnoj bazi najbolji su odabir.

Redovna hidratacija takođe je jako važna za kožu.

Kako starimo tako se i naša koža menja, često se dešava da nekome ko je kao mlad imao masnu kožu, ona u starosti postaje suva. Sa starenjem dolaze i bore, koža gubi hidrataciju i svoju prirodnu elastičnost. Da bi ovaj proces bio što sporiji treba je pažljivo negovati i  koristiti proizvode koji su dobri protiv starenja kože.

Redovna nega, čišćenje i tretiranje kože, kojem god da tipu pripada su veoma važni. Međutim bez pravilne i zdrave ishrane i unošenja tečnosti u organizam ni jedna kozmetika ne bi bila dovoljna.

Pored kozmetičkih preparata, da biste imali zdravu kožu unosite što više tečnosti, vodu, čajeve, čorbice, prirodne sokove. Jedite što više namirnica koje sadrže vitamine A ( šargarepa, batat, spanać, mango, govedina, jaja, mlečni proizvodi…), vitamin C ( kupus, citrusna voća, šljive, paprika…), vitamin E ( oraščasti plodovi, semenke, hladna ceđena ulja, avokado). Vitamine treba pažljivo koristiti po preporuci stručnih lica, jer može doći do zloupotrebe i u organizmu se može pojaviti višak vitamina, što dovodi do raznih zdravstvenih problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *