Kovrdžava pravila

Neposlušna i komplikovana kakva ume biti, prirodno kovrdžava kosa od svojih vlasnika zahteva mnogo pažnje i strpljenja. Ovom prilikom smo izdvojili nekoliko proverenih preporuka i saveta koji će vam sigurno biti od pomoći u svakodnevnoj borbi sa vašim kovrdžama.

Izbor frizure

Da krenemo od prvog problema sa kojim se žene sa kovrdžavom kosom suočavaju, a to je izbor frizure. Ukoliko imate sreću da ste pronašle frizera koji se dobro snalazi sa ovim tipom kose, na vama je da uz njegovu pomoć izaberete frizuru koja će učiniti da prirodna lepota vaše kose dođe do izražaja. Iako tu ne postoje univerzalno primenjiva pravila, i izbor frizure zavisi od mnogo faktora, poznato je da se kovrdžava kosa najbolje „ponaša” kada je srednje dužine i stepenasto ošišana.

Pranje

Kako kod kovrdžave kose prirodna masnoća sa temena glave teže i sporije dopire do krajeva, ona je mnogo suvlja i brže gubi vlagu od drugih tipova kose, stoga je jedna od važnijih preporuka izbegavanje čestog i agresivnog pranja.

Kod izbora šampona, najbolje je odlučiti se za one koji u sastavu nemaju silikone i jake sulfate (poput sls-a), koji doprinose isušivanju i gubitku prirodne forme. Poslednjih  godina je kod žena sa kovrdžavom kosom postala jako popularna „co-wash metoda pranja koja podrazumeva korišćenje blagih regeneratora umesto šampona.

Hidratacija i nega

Najvažniji korak na putu do zdravih i lepih kovrdža je njihova pravilna nega i dubinska hidratacija. Naravno da sve počinje od opšteg zdravlja organizma, razvnovrsne ishrane i unosa dovoljne količine tečnosti, a da svi preparati za spoljašnju negu dolaze kao nadogradnja te osnove.

Regeneratori ili maske su obavezni prilikom svakog pranja, kao i različiti proizvodi za negu koji se koriste bez ispiranja. U zavisnosti od toga da li je vaša kosa tanka i lako lomljiva, ili gusta i „teška”, potrebno je da izaberete preparate na bazi proteina (za rekonstrukciju i jačanje kose), ili na bazi ulja i drugih hranljivih sastojaka (za pojačanu hidrataciju).

Pixabay.com

Oblikovanje

Verovatno najdosadniji deo borbe sa ovim tipom kose predstavlja njeno oblikovanje nakon pranja. Ako imate zdravu kosu i frizuru koja pomaže da vaše kovrdže sačuvaju svoj prirodan oblik, ostaje vam samo da izaberete preparate koji će vaše lokne što duže održati negovanim i urednim.

Jedan od popularnih saveta za kovrdžavu kosu je primena tzv. LOC metode nanošenja proizvoda po određenom redosledu – prvo na mokru kosu umasirati „leave-in” balzam, nakon toga naneti par kapi ulja na krajeve, i na kraju krema ili gel za blago učvršćivanje. Ipak, po mnogima najbolji proizvodi za kovrdže su oni od prirodnih sastojaka, iz kućne radinosti, poput gela koji se dobija kuvanjem lanenog semena.

Sušenje

Iako se prirodno sušenje pominje kao najbolja opcija, to je proces za koji najčešće nemamo dovoljno vremena i strpljenja.I tako dolazimo do neizbežnog sušenja pomoću fena, što u slučaju kovrdžave kose podrazumeva obavezno korišćenje difuzera – nastavka koji je specijalno namenjen da ovaj tip kose sačuva od oštećenja.

 Ukoliko je ikako moguće, zaboravite na ispravljanje kose presom i ostale oblike „termičke obrade”, ili se makar potrudite da to činite retko,uvek uz prethodnu pripremu kose preparatima za zaštitu od toplote.

Mehanička i hemijska oštećenja

I kada je zdrava, negovana i lepo oblikovana, kovrdžava  kosa je izuzetno osetljiva i lako podložna oštećenjima. Iz tog razloga je neophodno izbegavati svakodnevno češljanje i vezivanje, dok se za problem koji stvara trenje prilikom spavanja savetuje skupljanje kose na temenu u tzv. ananas frizuru, kao i spavanje na satenskim ili svilenim jastučnicama.

U slučaju farbanja, hemijska oštećenja ne mogu biti u potpunosti izbegnuta, ali ih izborom kvalitetnih farbi i intenzivnim tretmanima za negu kose, možemo svesti na najmanju meru.

Marija Simić

Pesnička duša, kreativna i luckasta, sklona filozofiranju. Zaljubljena u filmove, knjige, istoriju, prirodu, životinje…Nesuđeni svetski putnik, zavisnik od čokolade, glavni zabavljač i dežurni trapavko. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *