Kako se izboriti sa stresom

Priredila: Ema Vitković

Izvor: Magazin.novosti.rs

Jedan od okidača za mnoge bolesti je stres. Nije lako izboriti se sa stresom. Uz to možemo da dodamo životne probleme koji nas prate. Ponekad je ljudima teško da razlikuju bitne od nebitnih stvari. Tako da se nerviraju za neku sitnicu, kao da je to nešto veliko.

Teško je ostati smiren u Srbiji, jer se svakodnevno susrećemo sa finansijskim problemima, nepravdom i, već više od godinu dana, koronom.

Korona virus je donela, da svakom trećem zaposlenom bude ugroženo mentalno zdravlje. Istraživanje koje je obavio Savez samostalnih sindikata Srbije, utvrdio je da je korona virus najviše uticao na psihu žena između 35 i 50 godina.

Mentalno zdravlje je bilo ugroženo kod onih ljudi koji su slušali vesti o korona virusu. Zbog toga mnogi osećaju uznemirenost, bespomoćnost i strah od zaraze. Zato ugasite televizor i okrenite se stvarima koje volite.

Iako je leto već pri kraju, pokušajte da uz sunce i lepo vreme pobedite anksioznost i strahove. Provodite više vremena u prirodi, na vazduhu, družite se više sa porodicom i prijateljima. Pobedite stres pozitivnim mislima.

Ako ste zdravi, nema razloga da zbog bilo čega se nervirate i stresirate. Trenirajte smirenost i vremenom će se polako sve srediti. Ako osećate potrebu da sa nekim razgovarate, možete sa psihologom. Ako vam isti nije dostupan, i razgovor sa prijateljima, za početak, doneće vam privremeno olakšanje.

A možete i da počnete da pijete čaj od valerijane.

Čaj od valerijane

Priprema se tako što 2,5 grama prelijemo sa 250 ml vode. Ostaviti 15 minuta da odstoji. Valerijana koja se koristi u obliku tinkture koristi se maksimalno do 10 grama.

Savet je da ostatak leta provedete zdravi i srećni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *