Kako rešiti problem suve kože?

Da li je suva koža vaš problem? Želite da vam koža bude opet glatka i lepa. Saznajte kako treba da izgleda pravilna nega kože. Suva koža predstavlja problem lepšem polu naročito u letnjim periodima.

Osobe koje imaju suvu kožu imaju česte iritacije usled suvoće i konstantan osećaj zategnute kože. Za to je potrebna posebna nega.

Nega suve kože lica

Da bi pomogli svojoj koži nije dovoljno samo nanositi kreme na lice. Mnogi faktori utiču na to da vam lice bude bolje. Treba osim mazanja kreme svakodnevno čistiti kožu lica. Sve to zavisi i od okruženja u kom se nalazite i koliko vode unosite.

Suva koža je osetljiva na mnoge stvari, zato trebamo da biramo što prirodnije tretmane za našu kožu. Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći u nezi suve kože:

  1. Nikad se ne umivajte vrućom vodom
  2. Redovno čistite kožu
  3. Zaštitite kožu od hladnoće i sunca
  4. Proizvodi za hidrataciju kože

Nikad se ne umivajte vrućom vodom

Ujutru je najbolje da se umijete mlakom ili umereno toplom vodom. Tuširanjem mlakom vodom osvežićete svoje telo. Ako se kupate vrućom vodom a imate suvu kožu, može vam stvoriti problem. Ona će time ukloniti sva prirodna ulja koja se nalaze na koži, koja čine vašu kožu glatkom i sjajnom. Posle umivanja nemojte nikada brisati lice peškirom, nego blago utapkajte i skupite tako vlagu sa vaše kože.

Redovno čistite kožu

Ako želite da smanjite suvoću svoje kože, onda morate da očistite nečistoće sa kože. Koži treba da dozvolite da diše. Zbog toga treba da koristite lagane i prirodne sapune. Oni u svom sastavu ne smeju da imaju antibakterijske sastojke i da sadrže parfeme i mirise koji nisu prirodni. Jedan od sastojaka koji treba da sadrže gelovi i sapuni za kožu je ceramid. On pomaže kod suve kože i vraća njenu elastičnost i vlažnost.

Zaštitite kožu od hladnoće i sunca

Sunce je jedan od glavnih faktora koji utiče zbog čega naša koža stari pre vremena. Ako se duže izlažemo suncu, dolazi do pojave bora i hrapavosti kože usled isušivanja. To se zove fotostarenje lica. Prilikom izlaganja suncu treba da koristimo losion sa zaštitnim faktorom 30. U toku zime je takođe bitno da koristimo kreme sa zaštitnim faktorom 10 ili 15, kao i razne balzame za usta (labelo).

Foto: Freepik.com

Proizvodi za hidrataciju kože

Postoji mnogo proizvoda za hidrataciju kože i suvu kožu koje možemo koristiti. Ti proizvodi da bi bili efikasni treba da sadrže: hijaluron, shea maslac, glicerin i stearinsku kiselinu. Ovi preparati zatežu kožu, vraćaju elastičnost i pomažu u regulisanju bora. Potrebno je da svakog dana umivate i čistite kožu lica. Posle svakog umivanja kože, trebate da utapkate kožu blago peškirom i da nanesete neki od pomenutih prozvoda koje sadrže hidrante.                                                  

Čuvajući i negujući svoju kožu produžavate njenu mladost i time pomažete svom zdravlju.

Izvor: Minutzamene.com

Ema Vitković

Ema Vitković to sam ja. Spremna uvek da pomogne i posavetuje o zdravlju i drugim stvarima. Volim da pišem i to me ispunjava. Ranije sam pohađala radio-novinarsku sekciju u Otvorenom klubu. Imam 3 srednje škole i jednu višu. Majka sam dvoje dece Sare i Stefana. Vlasnik sam Pivnice „Usporavanje“ u Nišu. Veliki pozdrav od mene, šta god vam treba tu sam.❤

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *