Kako da pripremite dete za polazak u vrtić

Polazak u vrtić je velika životna promena u žovotu svakog deteta. Takođe je iskušenje za roditelje jer su im emocije  pomešane. U isto vreme osećaju sreću jer je njihovo dete poraslo i tugu jer se odvajaju na par sati.

U zavisnosti od uzrasta, adaptacija deteta za vrtić je izuzetno važna za njegov socijalni i emocionalni razvoj. Mlađa deca se lakše privikavaju na promene, kolektiv i to da roditelji rade pa moraju da budu odvojeni.

Iskren razgovor sa detetom je veoma bitan i zavisi od vašeg emotivnog odnosa. Kroz njega dete stiče samopouzdanje i samouverenost, a u vrtiću razvija radoznalost, društvenost, kreativnost, maštu…Jednom rečju, sazreva.

Nekoliko stavki kroz koje se lakše prolazi ovaj važan period su:

  1. Odvedite dete u obdanište da se upozna sa svojim vršnjacima, vaspitačima i objektom koji nije njegov dom ali ga treba tako doživeti da bi mu tu bilo projatno.
  2. Nemojte ga odmah prvi dan dovesti i ostaviti, to bi bio prevelik korak za dete. Ostanite  sa njim neko vreme.
  3. Ukoliko je dete vezano za neku igračku, ćebence i slično, dozvolite mu da to ponese sa sobom  jer mu je to jedna vrsta sigurnosti.
  4. Kada vodite dete u vrtić pričajte mu o tome šta ćete vi raditi dok je ono nije sa vama i kada ćete doći po njega. Obavezno vodite računa da tako i bude.
  5. Na sva njegova pitanja vezana za boravak, odgovorite iskreno.
Foto: Istockphoto.com

Šta sve loše utiče na prilagožavanje deteta novonastalim okolnostima i kako da se ponašate u takvim situacijama.

  • Kada posle određenog vremena ostavite dete u vrtiću, a ono počne da plače pri rastanku, nikako se nemojte vraćati više puta da ga smirite. Tada će ono osetiti vašu uznemirenost, i plašiće se još više.
  • Nikako nemojte pretiti: „U vrtiću ćeš morati da slušaš”, ili „U vrtiću mora sve da se pojede”. To takođe navodi dete na kontraefekat, zbunjenost ili strah.
  • Ne treba ga zatrpati pitanjima o provedenom danu u vrtiću – „Kako je bilo,šta ste radili?”. Ako dete to želi, ispričaće ili ga navedite da to nacrta.

Za vreme adaptacije moguće je da detetu padne imunitet, ili  se pojavi neki problem kojeg ranije nije bilo kao na primer sisanje palca, u vidu protesta.

Koliko god da razgovarate sa svojim detetom o njegovom svakodnevnom boravku u vrtiću, ono vam slučajno ili namerno neće ispričati sve. Neka deca tek nakon par godina priznaju svojim roditeljima da  su plakali u vrtiću gledajući roditelja kroz prozor kako ga ostavlja i odlazi. To ne znači da su roditelji loši jer nisu to uvideli, nego je dete emotivno, inteligentno i zrelo.

Kada se navikne na vrtić, dete lakše prihvata sve nove situacije koje će ga dalje čekati. Vi ste njegov prozor u svet sve dok ne poraste i insistira na samostalnom mišljenju i ophođenju o onome što se dešava oko njega. Tada možete reći da ste obavili važan deo svoje dužnosti kao roditelj.

Zorica Albulj

Pre svega majka i supruga. Netipična Vodolija. Vojvođanka u svakom smislu. Ljubitelj putovanja, kuvanja, filma i kreativne radionice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *