Do idealne linije uz pomoć Zumba plesa

Kada je 1998. godine kolumbijski plesač i koreograf Alberto Beto Perez zaboravio da ponese kasetu sa muzikom za čas aerobika, ni slutio nije da je će to biti velika prekretnica u njegovom životu. Uz ritam salse i merengea, krenuo je da improvizuje i ubacuje plesne pokrete što je naišlo na odličan prijem polaznika. Sa još dva partnera, par godina kasnije, napraviće pravu revoluciju u svetu fitnesa sa novim programom atraktivnog naziva – ZUMBA.

Zumba je spoj aerobnih vežbi i latinoameričkih plesova – salse, merengea, regetona i kumbia, ali se takodje može kombinovati i sa sambom, rumbom, hip–hopom i ostalim plesovima.

Svaki od ritmova ima četiri osnovna koraka tako da koreografiju čini kombinacija od nekih šesnaest osnovnih koraka. Upravo ta mešavina ritma i pokreta pokreće i oblikuje celo telo, a vežbanje čini zanimljivim, uzbudljivim i manje napornim.

Foto: Pinterest.com

Osim što će vam popraviti raspoloženje, smanjiti nivo stresa i pokrenuti pozitivnu energiju, zumba će vam zategnuti i oblikovati mišiće, naročito one regije kojima su žene najviše nezadovoljne – butine, stomak i zadnjica.

Takođe, zumba će doprineti boljoj koordinaciji pokreta, fleksibilnosti i angažovanju svih mišićnih grupa, ojačavanju mišića leđa i abdomena, poboljšanju kardiovaskularnog sistema, srčanog ritma i cirkulacije.

Treninzi se odvijaju na deset različitih nivoa tako da vežbanje bude dostupno svim starosnim kategorijama i u skladu sa fizičkom kondicijom vežbača.

Foto: Pinterest.com

Shodno tome imamo  razlićite vrste zumbe :

  • Zumba Gold – program namenjen početnicima i starijoj populaciji
  • Zumba Step – program za jačanje i oblikovanje donjeg dela tela
  • Zumba Toning  – kombinacija kardio treninga i treninga snage tokom kojih se jačaju sve grupacije mišića
  • Aqua Zumba – trening je identičan klasičnom zumba treningu samo što se vežbe odvijaju u bazenu,
  • Zumba Sentao – izvode se vežbe koje koriste sopstvenu težinu za jačanje tela i mišića.
  • Strong Zumba je program visokog intenziteta, namenjen za one najjače i najizdržljivije.
  • Zumba Kids je veoma popularan program kod najmlađe populacije, namenjen za uzrast od 7-11 godina, a za one još mlađe postoji poseban program zumba vežbica.

Nikako ne smemo zaboraviti na program Plate by Zumba u okviru kojeg možete naći sve neophodne informacije o zdravoj ishrani.

Zumba trening traje 55 minuta a u proseku se sagori i do 510 kalorija.

Imajući u vidu raznovrsnost programa koji su vam na raspolaganju, više ne postoje izgovori da se ne upustite u avanturu zvanu Zumba.

Sve što vam je potrebno jeste malo volje, lagana odeća, udobne patike i flašica vode. Ako ni ovo ne pomaže uvek možete posegnuti za motivom.

Ima li boljeg motiva od savršene linije?! 

Srećno!

Anita Ercegovčević

Diplomirani glumac-lutkar, koreograf i trener savremenog plesa. Diše i živi u umetnosti i za umetnost, u knjigama, radu sa decom i svakoj vrsti kreativnog stvaralaštva. Sanja o putovanjima, dalekim svetovima, egzotičnim destinacijama. Vodolija koja ne želi da odraste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *