Detoks noktiju

Zima je period kada nam je potrebna hidratacija i češća detoksikacija. Oslobađanje štetnih materija iz organizma je veoma značajno za zdravlje, pogotovo kada su fizičke aktivnosti umanjene.

Žene svakodnevno oštećuju nokte raznim hemijskim tretmanima. Na taj način  prouzrokuje lakšu lomljivost i listanje istih.

Osnovnu za zdrave i negovane nokte čini :

  • Ishrana bogata vitaminima,
  • Upotreba uljanog skidača laka za nokte bez acetona
  • Upotreba zaštitnih rukavica
  • Redovna hidratacija kremama
  • Obavezno unošenje tečnosti u organizam – bar 2 litra vode dnevno

Iako danas postoje savremeni saloni kao i preparati za manikir, jednako efikasno, tretman detoksikacije noktiju, možete uraditi i sami u kućnim uslovima. Efekat je potpuniji ukoliko ga uradite pre odlaska u krevet.

Najpre uklonite lak odstranjivačem bez acetona, koji suši i čini ploču nokta lako lomljivom. Nakon toga temeljno operite ruke. U posudu sa toplom vodom iscedite pola limuna i dodajte par kapi ulja citrusa. Potopite prste u ovu kupku na 10-15 minuta. Topla voda će omekšati vaše nokte i zanoktice, a limun će učiniti da žutilo, nastalo prekomernom upotrebom lakova, izbledi.

Nežno prosušite ruke i dok su zanoktice još mekane, izgurajte ih drvenim štapićem. Nemojte ih seći nego utrljajte hranljivo ulje koje će zadržati vlagu u noktima.

Kremu za ruke sa vitaminom A i E nanesite u debljem sloju, a zatim navucite pamučne rukavice i ostavite preko noći da krema dobro upije. Ujutro će vaša koža biti meka, a nokti hidrirani i oporavljeni. Uklonite tragove kreme toplom vodom i nežno prosušite peškirom. Na potpuno suve nokte nanesite lak za ojačavanje i hidraciju koji ne sadrži formaldehid.

Drugi tretman za oporavak noktiju takođe možete uraditi same, na sledeći način:

U činijicu sipajte maslinovo ulje i potopite prste na 10-15 minuta. Po potrebi možete dodati par kapi limuna ukoliko je potrebno izbeljivanje nokatne ploče.

Kada istekne određeno vreme, izvadite ih i nežnom masažom utrljajte maslinovo ulje. Tako stimulišete cirkulaciju i podstičete brži rast zdravog nokta.

Kada se ulje potpuno upilo, operite ruke toplom vodom, nežno prosušite peškirom i nanesite zaštitini lak. Naša preporuka je da koristite lak za ojačavanje noktiju sa biljnim aldehidima.

Bez obzira na to da li redovno posećujete manikira ili tretmane obavljate kod kuće, ne zaboravite da su nežna koža ruku i uredni nokti ogledalo vas samih.

Posle ovakvih tretmana poželjno je da koristite rukavce dok obavljate kućne poslove. Nega bilo koje vrste savršeno odgovara vašoj koži, svejedno je da li će to biti masaža ili piling. Nokte morate nositi kao nakit i tretirati ih poput dragulja, a nikako ih ne koristite kao alat.

Zorica Albulj

Pre svega majka i supruga. Netipična Vodolija. Vojvođanka u svakom smislu. Ljubitelj putovanja, kuvanja, filma i kreativne radionice.

nka u svakom smislu. Ljubitelj putovanja, kuvanja, filma i kreativne radionice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *