Dekoracija za trpezu

Vreme slava i proslava je uveliko tu, doduše zbog sadašnje situacije u malo drugačijem obliku, ali ipak je tu. Sasvim je sve jedno da li imate goste ili proslavljate u krugu porodice, pored ukusne hrane i vaša trpeza mora izgledati divno. Čak i kada ništa ne slavite, već jednostavno želite ugostiti prijatelje na neki ručak, večeru, ili možda pripremiti romantičnu gozbu za voljenu osobu.

Nekim domaćicama dekoracija stola ide od ruke, dok druge domaćice iako su vrsni kuvari baš i ne umeju dekorisati sto na pravi način ili jednostavno nemaju živaca. S obzirom  da gosti prvo primete kako je sto postavljen i dekoraciju cele trpeze u nastavku teksta možete pročitati neke naše predloge.

Doručak sa voljenom osobom

Ovo je najbolje u krevetu, pomislićete, ali šalu na stranu, ne voli svako da doručkuje u krevetu.

Dekoracija stola za doručak treba da bude što minimalnija, na kraju krajeva tek ste ustali. Postavite razna peciva i voće u neku lepu činiju, zatim možete staviti maslac na tacnicu i neke namaze po vašoj želji u ukrasne teglice.

Obavezno na stolu neka se nađu čaj ili kafa, zavisi šta ko pije i neki prirodni sok. Postavite najlepše tanjiriće i ostali pribor koji imate. Na kraju kao dekoracija može da vam posluži sveže poljsko cveće. Koje cveće ćete odabrati zavisi od vašeg stola i čitave prostorije u kojoj doručkujete.

Foto: Pixabay.com
Ručak sa prijateljima

Izaberite neku tematiku i pripremite na osnovu toga. Na primer, možete pripremiti za prijatelje inostranu kuhinju, recimo, kinesku ili grčku i celu dekoraciju prilagoditi tome. Stavite ukrase koji su specifični za tu zemlju i obavezno neko ukusno piće.

Slava

Trpeza za slavu mora biti ozbiljnija i svečanija. Ako imate veći broj gostiju, zamolite nekog da vam pomogne u pripremi kako bi ste sve stigli na vreme i lepo dočekali goste.

Za slavu postavićete najlepši stolnjak i pribor za jelo. Ako imate šareni stolnjak, stavite tanjire u jednoj boji i obrnuto. Isto tako, sa tamnim stolnjakom kombinujte tanjire svetlih boja, a svetli kombinujte sa tanjirima tamnijih ili jarkih boja.

Predjelo i glavno jelo lepo poređajte u činije, možete koristiti maštu i napraviti jednostavne, a zanimljive dekoracije od voća i povrća. Na sredini stola postavite slavsku sveću i pored nje nekoliko ukrasnih sveća sa lepim svećnjacima.

Da ne zaboravimo salvete koje ćete staviti pored svakog tanjira. S obzirom da je slava u pitanju, salvete neka budu u jednoj boji i najbolje je da se slažu uz ceo sto.

Nova godina

Rešili ste da ostanete kod kuće i da sami pripremite savršenu trpezu. Sigurno ste već dekorisali boravak u kome će trpeza biti postavljena, te i sto dekorišite u istom stilu.

Ne zaboravite dekoracija stola za Novu godinu mora biti veselog duha, pa samim tim koristite vesele boje koje možete kombinovati sa zlatnom i srebrnom. Kao okvir svega toga možete koristiti i razne dekorativne siznice poput ukrasnih svećica, lampiona, ukrasnih kugli ili kamenčića i kristalčića.

Božić

Božić je praznik koji svi mi jedva čekamo i radujemo mu se. S obzirom da je ovo porodični praznik treba da ga slavimo u krugu najbliskijih ljudi. Koristite tradicionalne sezonske boje koje simbolišu život i radost. Dekoracija neka vam bude u duhu božića. Koristite ukrase koje i simbolizuju Božić, sveće, pšenicu, bosiljak…

Uskrs

Pored Božića ovo je najveseliji praznik za sve nas. Uskrs se proslavlja pred proleće ili tokom proleća i samim tim boje koje koristite trebalo bi da budu nežne u stilu cveća, prirode i sunca.

Sto možete ukrasiti sezonskim cvećem, voćem i naravno obavezno na sredinu idu vaša umetnička dela od uskršnjih jaja. Njih možete lepo ukombinovati sa uskršnjim zekama, pilićima, korpicama napravljenih od platna, stiropora ili nekog drugog materijala. Ukrase možete sami praviti, a možete ih i kupiti ukoliko nemate vremena ili niste vične tome.

Bez obzira zbog čega želite dekorisati trpezu zapamtite da je potrebno pustiti mašti na volju. To nije ni malo teško. Zabavite se i uživajte. Neka to bude vaš luft i beg od svakodnevnice.

Suza Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *