Da li su ručni radovi ostali u prošlosti?

Autor: Vesna Petrović

Koliko devojaka je danas zainteresovano za ručne radove i da li su čule za njih? Pre su devojčice učile ručne radove od svojih baka. U kućama se više ne viđaju ručni radovi, ako i možda ima neki on je sklonjen negde. Ali, nije sve tako crno, sve je više devojаka koje uče ručne radove preko interneta ili idu na kursеve.

Ručni radovi su poznati vekovima. Ima dosta vrsta ručnih radova, a ja sam izdvojila tri vrste koje su i danas veoma popularne. Pre su ove radove skoro sve žene poznavale, retko koja žena nije znala da ih radi, a slobodno vreme su provodile baveći se njima.

Heklanje

Heklanje je jedno od ručnih radova za koje je potrebno igla i konac. Nekada su heklali stolnjake, šustikle, zavese, popke i narodnu nošnju.

Heklanje je popularno i danas. Heklaju se lutke, torbice, džemperi, kape, kupaći kostimi, majice, haljine, šalovi i nakit.

Postoje nekoliko vrsta tehnika heklanja. Između ostalih, heklanje prstima, heklanje viljuškom, tunižansko heklanje, nemačko heklanje, irsko heklanje, francusko heklanje…

S obzirom da živimo u stresnom vremenu, heklanje se preporučuje kao hobi ili radna terapija.

Pletenje

Plete se, uglavnom, sa dve igle i vunicom, mada može da se plete i sa pet igala ili sa dve igle povezane na zadnjem kraju.

Pletenje je i danas veoma popularno, možda čak i više nego pre. U današnje vreme su veoma popularne pletene kape, šalovi, čarape, rukavice, trake za kosu, pončo, jakne, prsluci, marame, haljine, torbe, igračke itd.

Postoji nekoliko tehnika pletenja – sa kružnim iglama ili sa pet igala, pletenje prstima ili rukama, mašinsko pletenje… Pletenje kao i heklanje, ili drugi ručni radovi, oslobađa stresa i pogodno je kao psihoterapija.

Vez

Za vez su potrebni obruč, tkanina, igla, konac.

Vezenjem možete stvoriti svoje unikatne stolnjake, posteljinu, ukrasne miljee, detalje na garderobi, nakit.

Može se raditi raznim vrstama bodova i različitim tehnikama – po šemi ili po slici već iscrtanoj na platnu. I konci koji se koriste, zavisno od rada, mogu biti višebojni ili jednobojni. Postoje i vezovi rađeni kosom, zlatnim ili srebrnim nitima. Ponekad se vezu samo detalji, a nekada se stvaraju čitave umetničke slike.

Vez je danas isto popularan kao što su i pletenje i heklanje.

Ovo su samo neki od ručnih radova koji nisu ostali u prošlosti nego su popularni i dan danas. Od ovih radova možete da pokrenete i svoj lični biznis.

Ako ste zaintresovani da radite, to jest da se bavite nekim od ovih ručnih radova, uputstva možete naći na YouTubu ili na Googlu.

Rad nas pošteđuje od tri zla: dosade, poroka i potrebe.

Volter

One Comment on “Da li su ručni radovi ostali u prošlosti?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *