Da li ste toksičan roditelj?

Postoje roditelji koji se ni o hrčku ne bi znali dobrano brinuti a kamoli o djeci. Svijet bi bio mnogo ljepše mjesto za odrastanje kada bismo svi bili svjesni svojih kapaciteta i mogućnosti. Nekada je pravednije i poštenije priznati da nešto ne možes ili prosto nije za tebe, u tebi ili tvoja sfera interesovanja. Kao što ne možemo svi biti Ronaldo, Tajson ili Đoković, tako ni roditeljstvo nije za svakoga. Blagosloven je onaj ko shvati na vrijeme i zaustavi se prije nego na svijet donese biće koje će biti pod „palicom” toksičnog roditelja. Nažalost, malo nas je samosvjesnih u toj mjeri.

Toksičan roditelj nerijetko svoju pretjeranu kontrolu i suvišnu kritičnost pravda ljubavlju. Činjenica je da takvi roditelji vrlo često nisu ni svjesni da nanose zlo svojoj djeci, jer su i oni sami mahom zbunjeni, nesnađeni, neispunjeni i opsjednuti sobom. Oni, naravno, vole svoju djecu i žele im dobro ali na neki iskrivljeni način. Djeca u želji da udovolje roditeljima prate ta nezdrava pravila.

Da ne bi bilo zabune, moram naglasiti, da toksični roditelji nisu nužno zlostavljači o kakvim čitamo u medijima ili gledamo u filmovima. Većina njih nije nikada, narodski rečeno, ni ćušnula dijete. Toksični roditelji su pasivno agresivni. Loše je to što je pasivna agresija društveno prihvatljiva, ali to ne čini da ona bude manje nelagodna i manje „nasilna”.

 „Otrovnim” roditeljima samo treba pomoć kako bi uočili i blagovremeno ispravili greške koje prave jer to je izlječiva „boljka”. Ako na vrijeme postanu svjesni problema koji imaju, vrlo lako mogu popraviti komunikaciju i narušeni odnos sa svojim djetetom.

Foto: Littlemillennium.com

Takođe, dešava se da mješamo babe i žabe. Toksičan roditelj ne mora biti roditelj sa mentalnim problemima. To su zdrave osobe koje samo nisu emocionalno zrele i kao takve sve svoje „lutajuće” emocije i svoj „zaprljani” materijal projektuju na svoju djecu, a to može da izgleda ovako:

  • Toksicni roditelji ne poštuju djetetove želje.
  • Odbijaju pustiti dijete da odraste.
  • Očekuju da njihovo (već odraslo) dijete nema svoje potrebe.
  • Za toksične roditelje važi ona stara: Nije se rodio ko im je ugodio! Pa tako ni njihovo dijete.
  • Imaju potrebu da u potpunosti kontrolišu djetetov život.
  • Ucjenjuju dijete i nabacuju mu osjećaj krivice, kako bi ono bilo zahvalno za sve što je za njega učinjeno.
  • Toksični roditelji za sve krive svoje potomke.
  • Daju lažnu „podršku” jer u suštini oni realizuju preko djeteta samo svoje želje i ambicije.

Po nekim naučnim i stručnim istraživanjima dolazimo do vrlo značajne činjenice da je toksično roditeljstvo nasljedna osobina. Shodno tome potrudite se da ne budete kopija, odnosno slika i prilika svojih roditelja. Ne ponavljajte iste greške koju su možda vaši roditelji pravili.

Ako ste se prepoznali u nekim od ovih (ne)djela i osobina odmah se bacite na „detoksikaciju” jer ovaj otrovni vid roditeljske brige i ljubavi nije poželjan ni u jednom segmentu djetetovog odrastanja.

Maja Mojić

Diplomirani ekonomist za finansije po zvanju, a po duši zaljubljenik u pisanu riječ. Jarac sa podznakom u Biku, sa bosanskim genom, koji uvijek ide glavom kroz zid. Vječiti borac za pravdu i buntovnica u srcu. Majka tri dječaka, supruga, ćerka i iskren prijatelj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *