Da li je život samohranog roditelja naučna fantastika?

Iako mnogi od njih ne vole taj epitet „samohrani”, činjenica je da je, nažalost, sve više porodica u kojima je jedan roditelj primoran da preuzme ulogu oba.

Bilo da je zbog razvoda, smrti ili nekog trećeg razloga – samostalno odgajanje deteta daleko je od lakog. To je svima jasno. Ali, da li sam roditelj može da bude i uspešan? Može, naravno. Nije to nikakva naučna fantastika. Samo, jeste naporno, to niko ne spori.

Zašto sam tako ubeđena?

Pa, bez obzira šta vam pričaju, situacija u kojoj samo jedan roditelj (najčešće majka) sam odgaja decu na ovim prostorima, kojima su ratovi redovno „tutnjali“ u poslenjih 100 i više godina, uopšte nije ništa novo ni nepoznato. Prema tome – ako je moglo nekada, može se i sada.

Jeste, zahtevno je, mnogo je teže kad nemate onog drugog da sa njim podelite poslove, odgovornost, lepe ili tužne trenutke sa decom… Ali, s druge strane, nemate ni onog drugog koji će se raspravljati oko vaših metoda vaspitavanja, koji će minirati vaše pokušaje da disciplinujete podmladak, koji će vam podmetati nogu kada pokušavate da uradite nešto bitno za decu…

Tako da, s te strane gledano, možda i nije tako loše, zar ne?

Da, sav teret je na vama, ali, i sve nagrade su samo vaše. Znam da ste umorni, znam da ste preopterećeni, znam da ima trenutaka kada vam se čini da ne možete više ni korak dalje… Stanite malo, prisetite se – koliko je divno što ste vi i vaša deca tako bliski. Što ste ih lepo vaspitali. Što gradite od njih buduće odgovorne i vaspitane ljude…

Foto: Unsplash.com

Mnogo je nagrada koje će to vaše odgajanje dece, na vaš način, najbolji i za njih i za vas, doneti.

Znam, znam, ponekad je stvarno teško. Pogotovo kad vam osećaj krivice ubaci „crva sumnje” – Moje dete nema jednog roditelja… Stanite! Prestanite! Ostavite prošlost tamo gde joj je i mesto – u prošlosti. Nad prolivenim mlekom suze se ne liju. Šta je bilo – bilo je. Neprekidno prisećanje i premišljanje i dalje neće promeniti prošlost. Samo će vas dodatno optereti. A vi danas i sada imate sasvim dovoljno tereta. Ne treba vam i taj, nepotrebni. Skoncentrišite se na sadašnjost, skoncentrišite se na budućnost. Na svoju decu, onu koja tako veruju u vas i vaše supermoći. A vaša deca su najpametnija, zar ne? Ako ona veruju da vi možete sve – pa, jasno je da možete.

I zato, samo hrabro napred! Preskačite prepreke, ne osvrćite se na zluruda dobacivanja, izbacite sumnju iz glave i ostavite prošlost u prošlosti – vi ste superroditelj! Vi to možete! Nije naučna fantastika.

Samo, ne zaboravite da povremeno odvojite malo vremena i za sebe i svoj odmor. Neophodno vam je. A neophodno je i vašoj deci – koliko god da ih volite, ponekad je više nego potrebno, a i zdravo, da malo budu odvojena od vas. Da bi ste posle zajedno nastavili dalje, odmorni i još snažniji.

Slavica Mijović

Igrala se ceo život rečima, pomalo računarima a ponajviše – s decom. Sada koristim što sam prešla pola veka pa mogu opušteno, kad nemam drugih obaveza, da radim ono što najviše volim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *