Da li je kana bolja alternativa?

Mnoge žene vole da eksperimentišu sa bojom kose, međutim često farbanje isušuje, oštećuje i gori našu kosu i upravo za to postoji zdravija alternativa što je upravo kana za farbanje kose, ali i ona ima svoje vrline i mane.

Biljka kana kao sredstvo za ulepšavanje je poznata već hiljadama godina unazad, postoji priča da je sama Kleopatra farbala svoje nokte i kosu upravo ovom biljkom. Poreklo ove biljke je ipak orginalno iz Azije međutim sada je rasprostranjena po celom svetu.

Farbanje kose kanom je sasvim prirodan način farbanja i osim što kana ne oštećuje kosu ona je hrani i doprinosi bržem rastu kose. Kana kosu čini jačom, dobra je u borbi protiv peruti a takođe je odlična za prekrivanje sedih. Redovna upotreba kane deluje na kosu kao regenerator, dakle kana se vezuje za vlasi kose popunjava nesavrešenosti, oštećenja i rascvetale krajeve. Takođe u nekoj meri može učiniti vašu kosu otpotnijom na oštećenja prilikom peglanja i feniranja kose.

Sigurno se pitate zašto bi smo uopšte koristili hemijske farbe za kosu kada kana ima toliko svojih predonosti, to je zato što  kao što sam navela na početku teksta ona ima i svojih nesavršenosti, naime kana se na našim prostorima može nači u samo par boja a to su crna, braon i crvena. Jako je bitno da pre nego što stavite kanu na kosu znate da menjanje boje kose posle kane u neku svetliju boju je skoro nemoguće, moraćete da čekate da Vam izraste nova kosa.

Ukoliko imate prosvetljenje pramenove ili krajeve kose kana neće moći to ravnomerno da prikrije. A o blajhanju kose nakon kane pa čak i kada se ispere ne treba ni pomišljati, blanš preko kane reguje tako da ćete umesto lepih ledeno plavih pramenova dobiti vrišteću zelenu jer i sama boja praha kane pre reakcije na kosi jeste zelena.

Ukoliko ste sabrale sve minuse i pluseve i spremne ste da zamenite hemijske farbe za zdravu i prirodnu farbu evo kako to i da uradite.

 Biće vam potrebno:

  • 2 jaja
  • kesica kane za kosu (2 ako vam je kosa u dužini ispod ramena)
  • ricinisovo ulje (opcionalno).

Namažite masnu kremu na čelo, uši i vrat jer kana osim za farbanje kose koristi se i za privremene tetovaže i može stojati na koži i do dve nedelje. Takođe obavezno koristite rukavice jer nećete moći da je isperete sa kože.

U činiji razbijte dva jaja umutite ih, dodajte kanu i 2-3 kapi ricinisovog ulja dobro pomešajte sve sastojke da budu homogeni i bez grudvica.

Možete malo pokvasiti kosu da bude vlažna i nanesite smesu na kosu.

Sačekajte pola sata do sat vremena zatim dobro isperite kanu sa kose.

Ivana Milošević

Dupli strelac i veliki avanturista. Volim da istražujem, pišem i putujem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *