Cucla ili palac?

Često roditelji postavljaju pitanje šta je bolje za njihovu bebu da koristi, da li da to bude cucla ili palac? Pa iskreno najbolje je ni jedno, ali ako već mora, cucla je ipak bolje rešenje!

Postoje „za” i „protiv” kako za cuclu, tako i za palac. Palac je tu uvek nekako „pri ruci” kad detetu zatreba uteha, dok se cucla često „zagubi” ili je dete sakrije, pa provedete sate i sate u traženju iste. Gledajte da vam se nikako ne desi da imate i koristite samo jednu cuclu, jer dete kasnije ne prihvata nijednu osim te „čarobne” i onda se nađete u problemu kad se ta cucla pohaba ili ne daj Bože izgubi. Zato na vreme obezbedite bar dve-tri i dajte ih bebi naizmenično.  

Da li ste došli u situaciju da se beba probudi u toku noći a cucle nigde nema?! Onda onako sanjivi se zavlačite ispod krevetca, kreveta…sve prevrnete a nje nigde kao da je u zemlju propala.  Ko je to doživeo bar jednom zna o čemu pričam.

Palac obično beba koristi samo sa jedne ruke, tako da se dešava da nastane problem sa kožom palca zbog dugog sisanja istog, koža ispuca. E tu vam teško mogu pomoći kremice, jer beba ne može bez svog palca. Kako onda mazati?!

Što se higijene tiče rekla bih da prednost dajem cucli. Ipak, lakše ćete održavati čistom cuclu jer jednostavno nećete je dati detetu dok je ne operete. A kod palca je već drugačija priča, ne možete kontrolisati kad će dete želeti da ga „upotrebi”. Zamislite situaciju igranja u pesku i za tren palac se nađe u ustima…

Foto: Maminews.com

I ono najbitnije, dođe dan kad je vreme da se dete odvikne od cucle ili palca… Cuclu jednostavno sakrijete i nema. Bude teško dan – dva, možda i pet ali ako ste čvrsto rešili da je više ne koristi to je to. E kod palca je druga priča. Ne možete ga sakriti. Možete pokušati da ga zavijate, mažete kremicama protiv grickanja noktiju…ali nema pomoći.  I onda kad pomislite da se vaš već predškolac odvikao od sisanja palca, može se desiti da u toku noći čujete neke čudne zvuke…i gle čuda palac u ustima vašeg mališana i čik pokušajte da mu izvučete palac, takav vakuum napravljen da vam je potrebna sva snaga ovog sveta.

Anđelina Trifić

Iz Trstenika, 1983.godište. Po zanimanju ekonomista. Majka troje dece. Predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Trstenik. Kroz aktivnosti udruženja uključujem i ostale osobe sa invaliditetom u sve sfere društvenog života i podižemo svest zajednice o potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom. Jednom rečju rušimo predrasude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *