Blagodeti pilinga i home made recepti

Autor: Jasmina Lukić

Mnogi dermatolozi i kozmetičari smatraju da je piling (skidanje površinskog, izumrlog sloga kože) neophodan. Kažu da se time omogućava bolje prodiranje hranljivih materija iz preparat za negu u dublje slojeve kože, podstiče lučenje veće količine kolagena koji kožu čini svežom i duže „mladom”. Jedan manji broj stručnjaka se zalaže za prirodnu negu bez pilinga. Oni imaju stav da taj mrtvi sloj kože na površini ima zaštitnu ulogu, pošto onemogućava prodiranje štetnih materija dublje u kožu i sprečava iritaciju. Vreme će pokazati ko je u pravu.

Redovna nega kože podrazumeva redovno umivanje lica (i tuširanje tela). Piling se preporučuje jednom nedeljno, nikako češće. Naravno da piling nije obavezan. Preporučuje se onima koji imaju takozvanu „nečistu” kožu bez sjaja, sklonu miteserima i bubuljicama. Prema tipu kože ćete odabrati sredstvo za piling.

Postoje hemijska i mehanička sredstva za piling. Hemijska sadrže kiseline (voćne ili salicilnu) koje rastvaraju izumrli površinski sloj kože. Mehanička piling sredstva sadrže sitne granule različitih materija (sitno mlevene ljuske badema, glina i slično) koje trenjem o kožu skidaju njen površinski sloj. Ukoliko na koži imate neku promenu (bubuljicu, mladež, izraslinu, ranicu), nikako nemojte koristiti mehanički piling. Hemijski piling je dobar za bubuljice i akne, ali ga ne treba stavljati na deo kože sa mladežom, izraslinom ili ranicom. Kod osetljive kože proveriti kompletan sastav svih sastojaka (to važi za sve kozmetičke preparate) i nikada ne koristiti one na koji ste alergični.

Pre prvog korišćenja uvek uradite test. Na unutrašnju stranu nadlanice stavite malo preparata, sačekajte pola sata i operite. Ukoliko se pojavi crvenilo, nikako ne stavljajte na lice!

Piling se radi na licu, ali i na leđima i dekolteu, ako tip kože to zahteva.

Za piling lica je potrebno umiti se mlakom vodom i sapunom. Naneti piling na lice izbegavajući predeo oko očiju i usta, kao i pomenute delove sa mladežima, izraslinama i ranicama. Ostaviti na koži onoliko vremena koliko je napisano u uputstvu (najčešče 15-20 minuta). Nakon toga, u zavisnosti od vrste pilinga, umasirati u kožu prstima ili čistim navlaženim kozmetičkim sunđerom skinuti piling s lica. Umiti se hladnom vodom, skinuti sredstvo za piling. Ukoliko je potrebno, sada je trenutak da istisnete neki miteser ili bubuljicu, nežno i pažljivo, prstima oko kojih ste obavili čistu gazu. Obrišite alkoholom mesta „ceđenja“. Nanesite kremu za lice u skladu sa vašim tipom kože.

Piling dekoltea možete da uradite sami, ali vam je za leđa potrebna pomoć. Posle tuširanja, na kožu nanesite sredstvo za piling i ostavite da deluje koliko treba. Po isteku tog vremena, skinite piling prema uputstvu i operite kožu. Ako je potrebno da se koža očisti od mitesera i bubuljica, neka vam osoba od pomoći i to učini, kao i dezinfekciju alkoholom posle.

Sredstvo za piling se može napraviti i u kućnim uslovima. U kuhinji najčešće imate sve sastojke. Evo nekoliko:

  • Projino brašno (griz) i maslinovo ulje se „zamesi“ u plastičnoj činiji, u količini koja vam treba, nanese na lice i/ili telo, umasira dobro trljajući kožu, ostavi 15 minuta i opere. Projino brašno je mehanički piling. Obilje B vitamina koje ono sadrži, uz vitamine A, i E i polifenole iz maslinovog ulja, hrani i neguje kožu. Posle ovog pilinga, biće meka kao pamuk.
  • Krupna morska so i med, po kašičica, se pomeša u porculanskoj ili staklenoj posudi, nanese na umiveno lice, istrlja dobro (posebno čelo, brada i nos), ostavi 10 minuta i dobro ispere vodom. Krupna so je mehanički piling. Oba sastojka su bogata mineralima i hranljivim materijma, blagotvorna i u ishrani i na koži, biće nežna kao svila.
  • Supena kašika pavlake se pomeša sa morskom solju ili projinim brašnom. Naneti na čistu kožu trljajući kružnim pokretima. Posle 15 minuta oprati mlakom vodom. Mlečne masti imaju vitamine A i E potrebne koži, a mlečna kiselina će raditi blagi hemijski piling. Projino brašno i morska so su mehanički piling i imaju već pomenute vredne sastojke za negu kože. Hrani i neguje kožu.
  • Belance se dobro umuti, umeša se sok od pola limuna i nanese na umiveno i peškirom dobro istrljano lice. Ostaviti da deluje 15-20 minuta, pa dobro isprati vodom. Sužava pore i izbeljuje fleke.
  • Žumance se umuti sa deset kapi maslinovog ulja i deset kapi rakije. Sjediniti i naneti na čistu kožu lica. Posle 15 minuta skinuti umivanjem. Čisti, dezinfikuje i neguje.

Oprez:

  • Home made preparati za piling su jako zgodni, jer su uvek dostupni, prirodni i ne stvaraju alergiju po koži, osim u slučaju da ste alergični na te sastojke kao hranu.
  • Kod pilinga sa projinim brašnom, obavezno pre ispiranja vodom skinite sve što možete rukom i čistim navlaženim kozmetičkim sunđerom, ili čistom frotirskom rukavicom. Potrudite se da na koži ne ostane puno projinog brašna. Ono je odlično za kožu, ali za vašu kanalizaciju nije dobro – može da je zapuši.

Redovna nega kože je preduslov za očuvanje njenog zdravlja. Ne zaboravite, koža je najveći i veoma važan organ našeg tela. Higijena je imperativ, čista voda i blagi sapuni čiji je pH 5,5 (blago kiseo, kao i koža). Kreme za negu treba da su bez ili sa najmanje pomoćnih sastojaka (konzervansi, mirisi, emulgatori…), prilagođene tipu kože. Povremeni piling će pomoći da koža bude čista i zdrava. Tako će svi hranljivi sastojci iz kreme za negu prodreti u dublje slojeve kože, gde treba da ispolje svoje dejstvo (antioksidativno, nutritivno, zaštitno, negujuće).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *