Blagodeti belog luka

Priredila: Ema Vitković

Izvor: Ruskidoktor.rs

Zdrav život je pun izazova koje morate ispuniti, da bi došli do dobrog zdravlja. Jedan od pokretača ka zdravom životu je i beli luk. On vam može pomoći u slučaju kada imate problema sa gripom, glavoboljom, visokim pritiskom ili da rešite problem sa povišenim holesterolom.

Beli luk sadrži veliku količinu vitamina i minerala. Zahvaljujući tome umnogome pomaže u snižavanju nivoa štetnog holesterola u krvi. On jača zidove krvnih sudova i smanjuje koagulaciju krvi i rizik od začepljenja krvnih sudova.

Postoji tinktura koja se pravi od belog luka. Njeno redovno uzimanje će smanjiti proširenje vena, aktivirati moždanu delatnost, poboljšati pamćenje, vid, sluh i imunitet.

Recept za tinkturu od belog luka

Potrebno je:

200g očišćenih čenova belog luka ( najbolje svež).

Izmrvite u avanu, ne koristeći ništa metalno. Složite u staklenu posudu i prelijte sa 200ml dobre votke. To ostavite da odstoji 10 dana na tamnom mestu, uz povremeno mućkanje. Kada prođu 10 dana procedite i čuvajte na prohladnom tamnom mestu.

Šema uzimanja tinkture:

Prvi dan: prva doza – jedna kap, druga – dve kapi, treća – tri kapi. Ukoliko svaku dozu povećate za jednu kap, petog dana uveče doći ćete do 15 kapi.

Šestog dana počnite da smanjujete dozu za jednu kap. To treba uraditi u obrnutom smeru: prva doza – 14 kapi, druga – 13, treća – 12. Predveče desetog dana ponovo dolazimo do jedne kapi po dozi.

Od 11-og dana tri puta dnevno treba piti po 25 kapi sve dok se tinktura ne istroši.

Jedan od saveta – Da bi ste neutralisali miris belog luka, tinkturu od belog luka pijte sa mlekom.

Recept protiv gripa od belog luka

Beli luk može biti efikasno sredstvo u slučaju gripa. Ovaj recept može mnogo da vam pomogne i njega mogu da piju i deca.

Recept:

Čašu opranih zrna ovsa preliti litrom hladne vode i ostaviti preko noći. Ujutru staviti da proključa i kuvati na tihoj vatri. Treba kuvati dok se voda u posudi ne prepolovi. Ohladiti i procediti. Piti u toku dana u manjim gutljajima.

Uz to istog dana treba popiti pola litra kiselog mleka, ali na svaku čašu treba dodati 5 istucanih čena belog luka. To piti zajedno sa napitkom od ovsenih zrna u toku dana.

Beli luk protiv glavobolje i visokog pritiska

Recept:

Potrebno je da manju glavicu belog luka sitno iseckate. Preliti sa pola čaše votke. Treba držati u poklopljenoj tegli nedelju dana na tamnom mestu. Posle sedam dana procedite. Dodajte u žučkastu tinkturu kap-dve tinkture od nane, da ne bude gorka. Pijite dva-tri puta dnevno po 10-15 kapi pola sata pre jela.

Beli luk je dosta zdrav i treba da ga ima svako u kući.

Još jedan savet : Ako isečeni čen sisate u ustima pola sata pre doručka on će vam pomoći da potpuno regulišete krvnu sliku, pre svega holesterol i hemoglobin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *