Welcome to Portofino

Autor: Danica Žunjanin

I gle, odjednom otkrivamo skriveni zaton s maslinama i kestenovima. Seoce Portofino pruža se kao mesečev srp oko ovog mirnog basena.”

Tako je u Životu skitnice Gi de Mopasan pisao kada je 1889. godine uplovio na jahti u prelepi zaliv Portofino. Mi i danas možemo da osetimo isto što i slavni francuski pisac, jedan od prvih koji je opisao svoju opčinjenost tim ligurskim selom.

Pre toga Portofino je bio poznat samo uskom krugu engleskih aristokrata, prijatelja britanskog konzula ser Montagjua Jejts – Brauna, koji je 1845. godine pretvorio bedem iz šesnaestog veka u velelepnu vilu na vrhu rta. Narednih godina gradić je postao omiljeno odmaralište evropskih kraljevskih porodica. A jedna nemačka baronica spasla ga je kad su, prilikom povlačenja pod saveznicima, nacistički komandanti naredili da se on razori.

Izdvojen među borovima, Braunov zamak danas nudi posetiocima isti pogled na mali zaliv Tigulio, okružen drevnim selom s kućicama okrečenim pastelnim bojama, zbijenim jedna uz drugu u podnožju crkve San Martino koja je sagrađena u XII veku u stilu lombardijske romanike.

Portofino je bio siromašno selo, naseljeno ribarima koji su sidrili svoje brodiće u maloj luci zaštićenoj i od vetrova i od mora. Ali drevni Portus Delphini, koji je opisao Plinije Stariji a divio mu se Petrarka, danas je pun jahti. Mali trg koji se spušta prema moru postao je stecište svetskog džet-seta. Kuće, koje su pedesetih godina XX veka bile bedne straćare, danas su vredne zlata i pretvorene u butike i pomodne kafee.

Pa ipak, kao pod uticajem neke bele magije, prizori na razglednicama ostali su isti. Čovek pomišlja da neka viša sila upravlja sudbinom ovog bisera zaliva Tigulio iznad kojeg se uzdiže Monte di Portofino, neverovatno pobrđe koje uživa zaštitu prirodnog rezervata.

Ovde, na morskoj obali, susreću se i zajedno opstaju dva suprotna podneblja, mediteransko i srednjoevropsko, u kojima uspevaju dva različita tipa vegetacije: razne vrste borova, mediteransko žbunje, i zimzeleni hrast na obroncima prema moru, a grab, kesten, hrast i lešnik na severnoj strani. To je jedna od najčudnijih lokalnih odlika.

Druga specifičnost je to što se u maloj srednjovekovnoj crkvi San Đorđo nalaze mošti Svetog Đorđa koje su krstaši, na čudesan način, doneli iz Svete zemlje.

Na koji god način da je čudestan, Portofino je idealno mesto za romantike, hedoniste i turiste željne otkrivanja neotkrivenog. Letnja sezona je naročito aktuelna zbog bogatog kultunog programa, kao i poznatih ličnosti koje ovde borave.

Portofino te zove…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *