Vražji kamen – prirodni fenomen za pamćenje

Autor: Stefana Đorđević

Foto: Shutterstock

Priroda nas svojim mogućnostima i onim što stvori često ostavlja bez daha. Jedno njeno neobično čudo nalazi se nedaleko od Trgovišta i blizu Vranja. Reč je o prirodnom fenomenu koji je nastao erozijom stena, a koji podseća na Đavolju varoš. Visoke kamene stene okružene prirodom predstavljaju pravu turističku atrakciju.

Zahvaljujući reci Pčinji koja je nekada davno presekla stenu, nastali su izvajani kameni stubovi. Među njima se razlikuju tri, visine između 50 i 60 metara. Stenovite piramide, koje se ističu nesvakidašnjim izgledom, predstavljaju pravo čudo svojom lepotom. Okružene su prirodom što doprinosi osećaju blaženstva. Stari naziv za ovo mesto je Prosečnik.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Na samom vrhu jedne od pomenutih piramida nalazi se crkva Presvete Bogorodice, koja privlači pažnju posetilaca. Prema podacima koji se mogu naći o ovom hramu, utvrđeno je da potiče iz 14. veka. Sagrađena je od kamena i ima jednobrodnu osonovu. S obzirom na to da je reč o staroj gradnji, u crkvu se ulazi kroz dvoja vrata (jedna su smeštena na jugu, a druga na zapadu). Dva mala prozora obezbeđuju svetlost njenoj unutrašnjosti. Što se tiče izgleda crkve, oltar je mali, ali živopisan, dok su ostale predstave, koje su na zidovima crkve, već izbledele. Prema ikonama koje su proučavane, istraživači tvrde da su je oslikala dva slikara koja su negovala različite stilove. Zbog toga se prepliću klasicizam i ekspresija. Crkva Presvete Bogorodice se od 2005. godine nalazi pod zaštitom države.

Naša narod neguje kulturu i oduvek poklanja pažnju tradiciji. Stoga, postoje brojne legende vezane za nastanak ovog mesta, koje se mogu čuti od žitelja okolnih sela. Naziv Vražji kamen inspiriše ljude da se zapitaju kako je nastala ova tvorevina. Ime potiče od onostranog bića (vrag ili đavo), što budi radoznalost i želju za proučavanjem.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Jedna od legendi kaže da je želja đavola bila da preokrenu tok reke Pčinje, zbog čega su donosili velike stene sa brda i pokušavali da na tom mestu zaustave reku. Međutim, to im nije uspevalo. Odlučili su da potraže veći kamen prema Kosovskoj kotlini. Tamo su pronašli pravi gorostas koji su poneli natrag. Ipak, bio je veoma težak što je usporavalo njihovo kretanje i na putu su stalno odmarali. Kada su se primakli cilju već je svitao dan, a petlovi su se oglasili svojom pesmom i oterali đavole. Kako su oni bacilli kamen pored reke on se sav raspršio i formirao u obliku kakav danas možemo videti. Tako je pored reke Pčinje osvanula stena Vražji kamen.

Ovo neobično mesto zauzima visoku poziciju u našoj kulturi. U sebi objedinjuje istoriju, religiju, tradiciju i narodnu književnost. Vražji kamen jeste područje koje omogućuje opuštanje u prirodi i šetnju uz fantastične priče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *