Vatikan – najmanja država na svetu

Autor:Danijela Lakičević

Mesto od velikog religijskog, istorijskog, kulturnog i političkog značaja, po mnogima najveće mesto duhovnosti za katolike, Vatikan je i najmanja država na svetu. Nezavisni Vatikan pokriva teritoriju od samo 44 hektara, a najmanja je država i po broju stanovnika.

Uticaj, moć, mistika, najveći hrišćanski hram, samo su neki od sinonima koji se prepliću mislima na sam pomen Vatikana. Smešten u zapadnom delu centra Rima i samo nekoliko stotina metara od obale reke Tibek, jedina je država koju je UNESSKO u potpunosti stavio na popis Svetske kulturne baštine.

Vatikan je glavno sedište Katoličke crkve i njenog poglavara, Pape, koji poseduje apsolutnu vlast, što ga čini jedinim apsolutnim monarhom i na ovu dužnost bira se doživotno. On je ujedno i biskup rimske biskupije.

U unutrašnjiosti gradskih zidina živi oko 1000 stanovnika od kojih su negde oko 450 vatikanski državljani, dok ostali imaju dozvolu za boravak bez mogućnosti dobijanja državljanstva.

Ovde se državljanstvo ne dobija rođenjem zbog jedne zanimljive činjenice – Vatikan nema bolnice. Niko od stanovnika Vatikana nije rođen u njemu.

U neke od zanimljivosti koje su vezane za ovu najmanju državu na svetu spada i to da se u Vatikanu nalazi i najmanja železnička pruga na svetu od svega 300m. Takođe ima i najmanju i najstariju vojsku na svetu – Švajcarsku gardu.

Svoju originalnost i prepoznatljivost ipak duguje nešto poznatijim i za mnoge bitnijim sadržajima.

Bazilika Sv. Petra jedno od najsvetijih mesta hrišćanstva pleni kako svojim značajem tako i svojom impozantnošću. U njoj se nalazi grobnica Sv. Petra ali i Mikelanđelova Pijeta, skulptura Bogorodice sa beživotnim sinom u krilu, inače njegovo prvo potpisano delo.

I čekanje u redu i savladavanje stepenica vredno je truda kada sa vrha kupole Bazilike imate pogled od kog zastaje dah, pogled na veličanstveni Rim.

Ispred Bazilike Svetog Petra je ogromni ovalni trg kojeg je projektovao slavni Bernini. Pogađate, to je Piazza San PietroTrg Sv. Petra. Na sredini trga je obelisk iz Heliopolisa u Egiptu a sa strane su dve fontane. Trg okružuje 140 statua svetaca koje su postavljene na stubove.

Najposećeniji muzeji na svetu upravo su Vatikanski muzeji sa preko šest miliona posetilaca. Ovaj jedinstveni kompleks sa preko 1400 prostorija krije i čuva veliki broj umetničkih dela koje su Pape vekovima sakupljale. Njih čini nekoliko celina – Egipatski, Etnološki i Etrušćanski muzeji, Sikstinska kapela, Rafaelove sobe i Pinakoteka.

Sikstinska kapela poznata je po mestu na kome se odvija proces izbora novog pape ali i po Mikelanđelovim neprevaziđenim freskama Stvaranje Adama i Strašni sud.

Rafaelove sobe dobile su naziv po slikama koje se u njima nalaze a koje je stvorio ovaj poznati umetnik. U ovim prostorijama se čekao prijem kod pape.

Vatikanske palate su impozantne građevine kojima se ova grad – država veoma ponosi. Procenjeno je da bi bilo potrebno 4 godine da se pogledaju sve izložene slike na samo 1 minut. To ide u prilog činjenici da sve dvorane, muzeji, sobe, vrtovi, hodnici u palatama Vatikana čuvaju umetnička blaga od neprocenjive vrednosti.

Nezamislivo je da svoju posetu Večnom gradu ne krunišete obilaskom Vatikana.

Ispunjenost, nadahnuće, vera, ljubav….sve to u deliću sekunde ispuni naš um, postanemo svesni trenutka, svrhe i lepote života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *