Toranj na Avali – najlepši pogled na Srbiju

Autor: Danica Žunjanin

Teško da ima neko ko je putovao auto putem Beograd – Niš a da nije primetio velelepnog diva na Avali. Divan, poput svetionika, nadgleda Šumadiju i podseća da je Beograd baš tu, „preko brda”.

Prvobitni toranj izgrađen je na Avali 1965. godine. Njegova gradnja trajala je pune četiri godine a bio je visok čak 202,8 metara. Jedinstven po svom izgledu, bio je jedini toranj na svetu koji u svojoj osnovi imao presek jednakostraničnog trougla, kao simbol srpskog tronošca. Takođe jedinstven po tome što nije bio ukopavan u zemlju, već postavljen na tri noge. Ujedno je važio za najlepši toranj u Evropi, a bio je jedan od 10 najviših tornjeva u svetu. Betonski div i čuvar Beograda srušen je u bombardovanju 1999. godine.

Novi toranj, kao replika starog, sagrađen je 2009. godine a za posetioce otvoren 21. aprila 2010. godine I sa antenskim stubom visok je 204,68 metara (što ga čini za dva metra višim od prvobitnog). U toranj je ugrađeno 5.880 tona betona, 500 tona armature i 150 tona čelične konstrukcije. Na vrhu tornja nalazi se antenski stub visine 68 metara i težine 70 tona. Gondola tornja ima 7 nivoa od kojih su dva predviđena za posetioce, a na ostalim nivoima su tehničke prostorije.

Celokupan kompleks Avalskog tornja funkcioniše po principu pametne zgrade. Sada je ovaj toranj, sa kompletnim kompleksom, zanimljiva turistička atrakcija i idealna lokacija za odmor i razonodu.

Posetiocima je na raspolaganju letnja terasa – vidikovac na 122-om metru i kafe bar samo 3 metara niže. Dva lifta na novom tornju kreću se brzinom od 3 metra u sekundi i do otvorenog vidikovca se stiže za nepunih 40 sekundi. A na vrhu se pruža neverovatan pogled…

U neposrednoj blizini ulaza u Avalski toranj nalaze se park i dečija igrališta. Mir i čist vazduh, kao i prostor okružen šumom, uz čist vazduh idealno su mesto za odmor i razonodu. Na samo 20 kilometara od Beograda prvi izbor za beg iz grada i predah od gužve.

Sem dečijih igrališta, tu su i sportski tereni za fudbal, košarku i odbojku ( na čak 1000 m2), selo vilenjaka (izuzetno zanimljivo deci) kao i teretana na otvorenom. Uvek možete predahnuti na terasi jednog od dva kafića, a ako želite da provedete dan u sopstvenoj režiji, na raspolaganju su vam brojni stolovi i klupe za piknik.

Za najhrabrije mališane postavljena je i veštačka stena na kojoj mogu vežbati svoju spretnost u penjanju.

Ukoliko želite da sa ovog divnog mesta ponesete i neku uspomenu, Etno šop vam nudi širok spektar suvenira koji vas neće ostaviti ravnodušnima.

Za one koji žele da prošire vidike i nešto nauče, tu je Muzej emisione tehnike. Muzej je namenjen pre svega edukaciji srednjoškolaca i studenata čija su profesionalna opredeljenja elektronika i telekomunikacije, a koji za potrebe predavanja, može da primi oko 100 učesnika.

Za posetioce koji vole adrenalin i avanturu, predlažemo spust sa tornja konopcima, koji se organizuje vikendom, uz pomoć profesionalnih alpinista.

Sve u svemu, kompleks Avalskog tornja je zasigurno mesto gde ćete provesti divan dan i uživati u lepotama koje vas okružuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *