Top 7 najsmešnijih domaćih filmova 80’ih

Srpska kinematografija bogata je veoma uspešnim filmovima koji su punili bioskopske sale i oduševljavali gledaoce. Veliki broj filmova potiče iz osamdesetih godina, ali njihova popularnost je i dalje ista kao i na početku. Poznati citati, legendarni glumci i nezaboravne scene i dalje se bezbroj puta ponavljaju.

Ovo su top 7 najsmešnijih filmova koje smo izdvojili za vas.

7. Žikina dinastija

1977. godine izašao je film „Lude godine”, koji govori o zabranjenoj ljubavi gimnazijalke Marije, odlične učenice pred kojom je svetla budućnost, i mangupa Bobe, od kojeg se ne očekuje mnogo. Marija i Boba dolaze iz različitih porodica, pa se njihovoj vezi, pre svega, protivi Marijin otac. Verovatno niko nije očekivao da će od ovog tinejdžerskog ostvarenja nastati serija „Žikina dinastija”, koja će imati čak deset filmova. U centru zbivanja čitavog serijala su porodične dogodovštine, a pre svega odnos između Žike i Milana. Prijatelji Žika i Milan postali su omiljeni filmski duo u domaćoj kinematografiji.

6. Tesna koža

Glavni likovi su Dimitrije Pantić (Nikola Simić), koji je već godinama mlađi referent u firmi i ne može da napreduje i njegov direktor, Srećko Šojić (Lane Gutović), koji uporno drži direktorsku poziciju iako je ne zaslužuje. Šojićevo ponašanje iritira nesrećnog i nervoznog Pantića, a njihovi razgovori će vas navesti da se smejte do suza. Snimljeno je ukupno pet filmova. Pored Pantića i Šojića u sećanju publike ostaće i Voja Brajović kao Đole, legendarna Rahela Ferari kao Pantićeva majka kao i mnogi drugi.

5. Hajde da se volimo

Lepa Brena je već bila na vrhuncu popularnosti kada je snimala triologiju „Hajde da se volimo”. Ovaj jugoslavenski mjuzikl govori o izmišljenim dogodovštinama Lepe Brene i njenog benda Slatki greh. Film je doživeo veliki uspeh, a Breni doneo još veću popularnost. Slatki greh je iskoristio ovaj film za promociju svojih pesama, a inserte iz filma za spotove. U filmu se pojavljuju mnoga poznata imena iz sveta filma, muzike, televizije, ali i poznata komičarska ekipa iz sarajevske „Audicije”.

4. Balkanski špijun

Ilija Čvorović (Bata Stojković) je paranoični komunista, koji je nekada bio rusofil. Nakon što je „prevaspitan”, Ilija počinje da umišlja špijune oko sebe, a glavnoosumnjičeni je njegov stanar, Petar (Bora Todorević), koji se upravo vratio iz Pariza.

3. Ko to tamo peva?

Priča govori o dugom putovanju u Beograd, autobusom prevoznika „Krstić”. Usput, naši likovi prolaze kroz razne avanture. U kultnoj komediji „Ko to tamo peva?” osmeh su nam izmamili Bata Stojković, Pavle Vujisić, Aleksandar Berček, Taško Načić, Neda Arnerić, Dragan Nikolić, Slavko Štimac.

2. Varljivo leto 68

Opet Bata Stojković. Sada u ulozi strogog oca mladog Perice, koji je glavni lik ovog filma. Priča prati maturanta Pericu ( Slavko Štimac), koji je rešio da se zaljubi tog leta 1968. Kao i većina mladića, brzo se zaljubljuje, a još brže razočarava i odljubljuje. Dešavaju mu se razni maleri, a da bi situacija bila još smešnija tu je i njegova porodica, sa kojom prolazi kroz razne dogodovštine.

1. Maratonci trče počasni krug

I opet Bata Stojković. Slično kao i u „Ko to tamo peva” društvo mu prave najbolji glumci naše scene među kojima su Zoran Radmilović, Seka Sabljić, Pavle Vujisić, Bogdan Diklić, Bora Todorović.

U centru zbivanja je porodica Topalović, koja se bavi pogrebnim uslugama. Porodicu čine samo muški članovi, jer im svaka žena umre čim rodi muško dete. Oni povremeno sarađuju sa lokalnim gangsterom Bilijem, što će im tokom filma doneti samo nevolje, ali i niz komičnih situacija. S obzirom da porodicu čine pet generacija, Topalovići su često sami sa sobom u sukobu, pa će morati da se prvo pomire, kako bi se suprotstavili Biliju.

Ove komedije se uvek rado gledaju iznova, pa je to razlog zašto ih mnoge televizije često repriziraju.

Vesna Petrović

Volim da istražujem i učim nove stvari. Volim životinje, prirodu, pozitivu i filmove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *