Top 10 najčudnijih mesta na svetu

Autor: Melanija Janjić

U potragu za najčudnijim mestima krenuli smo iz daleke Amerike. Šta se to čudno nalazi u Americi, ali i još 9 najčudnijih mesta otkrijte u nastavku teksta. Pa hajde da istražujemo i zajedno se zabavimo.

Prirodni šarenoliki gejzir Fly je čudo prirode koje je pronađeno 1916. godine. Ovo je najneobičniji izvor vode na svetu, koji na prvi pogled deluje potpuno nestvarno. Na površini gejzira talože se slojevi blata, na kojem žive raznobojni organizmi, koji svojim bojama dopunjavaju ovaj spektakularni prizor. Visok je oko 3 metra. Voda se spušta iz tri glave u bazene. Vodu koju dobijaju iz podzemnih vodotoka jezera izbacuju 24 sata na dan tokom čitave godine. Gejzir se nalazi na privatnom posedu, te stoga, nažalost, nije otvoren za posetioce.

Foto: Wifivox.com

Usred pustinje Karakume, u blizini sela Darvaze u Turkmenistanu, nalazi se rupa prečnika oko 72 metra i dubine oko 30 metara. Unutar Vrata pakla, kako ju je nazvalo domaće stanovništvo vatra gori od 1971. godine. Vrata pakla nisu delo prirode, već posledica nesreće na sovjetskoj bušotini prirodnog gasa. Sve zainteresovane turiste vodiči dovode do tog mesta, na kojem se pruža neverovatan pogled – plamen probija kroz bočne strane kratera, a vrelina i zvuk vatrene stihije deluju zastrašujuće, temperatura u samom središtu rupe dostiže 400 °C.

Foto: Mymodernmet.com

Dugine planine u Peruu nalaze se na Andima na visini od 5200 metara. Ovaj apsolutno nestvaran prizor deluje kao da se slikar zaigrao kičicom. Međutim ove prelepe nijanse nastale su u igri pomeranja tektonskih ploča sa šarenilom sedimenta skrivenim pod zemljinom korom i stvarajući tako jedno od najlepših dela prirode.

Foto: Andeansouladventure.com

Reka Caño Cristales u Kolumbiji je jedinstvena. Reka se nalazi u zabačenom nacionalnom parku Sierra de la Macarena. Dno reke se menja  u zavisnosti od godišnjeg doba, čineći je gotovo vanzemaljskom. Zimi nema dovoljno sunca i reka teče prebrzo, ali kada započne leto biljke cvetaju, te donose mnogo boja, uglavnom crvene, ali takođe bele, crne i žute. Veliki deo reke tada se pretvara u živu sliku.

Foto: Pinimg.com

Mermerna katedrala je pećina u čileanskom jezeru General Carrera, koje obuhvata granicu Čilea i Argentine. Do pećine se može doći samo čamcem, a veoma se dugo putuje, pa je to dodatni izazov za posetioce. Međutim, pređeni kilometri ostaju u senci pred kristalno čistom vodom i prelepim zidovima od mermera. Pećina je formirana pre 6.000 godina talasima koji su udarali u kalcijum karbonat. Boja vode varira u zavisnosti od vremena, nivoa vode i godišnjeg doba.

Foto: Extravelmoney.com

Pamukkale (Pamučna tvrđava) nalazi se u Turskoj. To je geološki fenomen dugačak 2000 metara i širok čak 600 metara. Na ovom mestu nalaze se i dobro očuvani ostaci grčko-rimskog grada Hijerapolisa. Pored čarobnog izgleda Pamučnu tvrđavu odlikuju i lekovita svojstva minerala, za koje se veruje da leče reumu, visok krvni pritisak, probleme sa kožom, pluća itd.

Foto: Willflyforfood.net

Duž plaže Koekohe, koja se nalazi otprilike na pola puta između Oamarua i Palmerstona, nalazi se više od pedeset neobično sfernih gromada različitih veličina. Bez obzira da li je napola skriven peskom ili je gotovo potpuno izložen, iz njihove ljuskave površine jasno je da su svi formirani na isti način. To su Moeraki Boulders, koji su napravljeni od sedimentnih čestica zalepljenih zajedno, tvrdih i zbijenih, formiranih sloj po sloj poput bisera tokom četiri miliona godina. Najveće su prečnika dva metra i teže sedam tona – pa iako izgledaju kao kugle za kuglanje, ne mogu se pomerati.

Foto: Newzealand.com

Jedinstveni prirodni fenomen – pejzažno jezero Khiluk u Kanadi u prevodu znači Pegavo jezero. Kao što mu samo ime govori, udubljenja sa vodom na glatkoj površini izgledaju kao pegice. Pored atraktivnog izgleda  činjenica je da jezero ima visoke koncentracije različitih mineralnih soli, koje se zasnivaju na sumporu, sulfat magnezijuma, kalcijum, natrijum i druge alkalne metale. Pored toga, jezero ima visok sadržaj nekoliko minerala, uključujući zlato i titan.

Foto: Putokaz.me

Badab je još jedno čudo prirode, na farsijskom znači Gasovana voda, a Surt je prvobitno bilo ime najbližeg sela. Danas ga lokalni stanovnici zovu Orost i nalazi se 7 kilometara zapadno od Badab-e Surta. Ova sedimentna stena nastajala je hiljadama godina, a voda dolazi iz 2 mineralna vrela koja se nalaze iznad. Kako se voda spušta, tako se teži minerali talože i voda postaje sve prozirnija. Kao rezultat, generisana je površina nalik ogledalu i svaki mali ribnjak odražava boju neba.

Foto: Pandotrip.com

Ušće reka Rone i Arve jedno je od najnestvarnijih ušća na svetu, koje se nalazi u Ženevi. Tamnoplava Rona teče paralelno uz bledosmeđu Avru te zajedno izgledaju kao jedna reka obojena sa dve kontrastne boje. U blizini ovog prirodnog fenomena, na oko 40 metara, nalazi se železnički most La Jonksion, s kojeg se veoma jasno vidi mešanje boja. Skakanje s mosta radi osveženja i kupanja i uopšte ulazak u reku ovde su apsolutno zabranjeni.

Foto: Redd.it

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *