Tik Tok najpopularnija aplikacija danas

Virtuelni svet svakodnevno postaje bogatiji novim aplikacijama i društvenim mrežama, koje imaju cilj da privuku što veći broj korisnika, ne bi li im to omogućilo neprestani rast i razvoj na tržištu. Aplikacija koja se u poslednje vreme izdvojila, a naročito među mlađom populacijom, jeste Tik Tok.

Tik Tok, kao društvena mreža, korisnicima pruža priliku da kreiraju i uređuju video snimke različitim opcijama filtera i dele ih sa svojim prijateljima, ali i sa celim svetom. Svoje prve korake, Tik Tok započinje 2016.godine, kada je lansiran od strane kineske Al kompanije BiteDance, a svoj uspon ostvaruje nakon dve godine. Danas ova platforma broji preko 800 miliona korisnika mesečno, dostupna je na 34 jezika i važi za najpopularniju među tinejdžerima.

Aplikacija se fokusira na zabavu, koristeći se sinhronizacijom popularnih pesama. Muzika je jedan od glavnih pratilaca sadržaja, a često se ova aplikacija naziva i aplikacija za sinhronizaciju usana. Sadržaj koji se plasira uključuje brojne izazove, memove, imitacije, priče iz svakodnevnog života, šoping, odgovaranje na postavljena pitanja i komentare, ali i stvaranje dueta. Kategorije su raznovrsne, pa se na početnoj strani mogu pronaći i videi o kućnim ljubimcima, tutorijali od šminkanja do spremanja hrane, vlogovi, putovanja, ples i sport.

Foto: Superteen.rs

Od korisnika se očekuje izvesna doza mašte i kreativnosti, kako bi privukli pažnju i kako sadržaj ne bi ličio jedan na drugi, odnosno da postoji određena doza autentičnosti. Što je više kreativnosti, to su veće mogućnosti da sadržaj koji se plasira bude popularniji.

Potencijale ove društvene mreže prepoznali su i marketinški stručnjaci i influenseri. Sa većim brojem korisnika, rastu i šanse za korišćenje u marketinške svrhe. Tik Tok kao platforma nudi glavni oglasni format i pozive na akciju, poput cene po kliku ili prikazu. Brendovi kroz zanimljive klipove i hashtagove mogu dospeti do svoje ciljne grupe za tili čas. Za kratko vreme je postigao izuzetan uspeh i u ovoj sferi, te su druge društvene mreže, uključujući marketinškog maga (Instagram), rešile da dodaju opciju koja će ličiti na Tik Tok. Da li će ga to samo ojačati ili pak smanjiti popularnost, vreme će pokazati.

Neke od prednosti Tik Toka su to što je jednostavan za deljenje i praćenje sadržaja, dok je jednostavnost kreiranja zavisna od individualnih preferencija. Snimci su zabavnog karaktera i ne traju dugo, kroz distribuciju sadržaja stvaraju se novi trendovi, a nakon dva sata aktivnog korišćenja ove aplikacije, bivate obavešteni o preteranom korišćenju.

Sa druge, ne toliko sjajne strane, navodi se česta pojava vršnjačkog i sajber nasilja. Tik Tok kao aplikacija nudi mogućnost privatizacije naloga, isključivanja komentara i reakcija. Pošto su na platformi uglavnom mladi ljudi, roditelji imaju određenu dozu odgovornosti da svoju decu upute da društvene mreže koriste na način da internet sferu pretvore u harmonični svet pun poštovanja.

Za kratko vreme, ova društvena mreža se izdigla i ostavila svoj kreativni pečat. Mišljenja su podeljena, kao i za svaku novinu koja se plasira. Da li ste Vi od onih koji ne vole promene ili ste već postali sastavna karika ovog internetskog giganta?

Nevena Antić

Studentkinja komuniciranja i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Nišu. Entuzijastična i večiti optimista. Perfekcionista u svemu što radi. Ljubitelj putovanja, jezika, umetnosti, pisane reči, dobre hrane, a u profesionalnom smislu digitalnog marketinga i komunikacije. Dupli rak u horoskopu, odnosno emotivna osoba, volim nasmejane ljude, iskrena prijateljstva i iskrene ljubavi. Za sebe bih još rekla da sam jako uporna, strpljiva i tolerantna, sa istaknutom manom kašnjenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *