Stari grad Ras – Zapis kraljeva

Širom naše zemlje mnogo je mesta koja sui mala veliki značaj za zemlju vekovima unazad. Ukrštanje međunarodnih puteva, prirodne lepote ali mesta na kojima su se odigravali neki od najbitnijih momenata naše istorije. Jedno takvo mesto jeste i stari grad Ras.

Stari Ras je srednjovekovna država koja je spajala sve puteve i vodila ka istoku.Arheološko nalazište Stari Ras nalazi se nedaleko od Novog Pazara, na putu koji vodi do mesta poznatijem kao Deževa.

Stari Ras postaje glavni grad dolaskom Stefana Nemanje na vlast (1166-1196). Srpski vladar u  blizini podiže manastir Đurđevi stupovi, u znak zahvalnosti Svetom Đorđu koji ga je izbavio iz pećine u kojoj je bio zarobljen.

Foto: Wikipedia.org

O ovom prelepom predelu koje čuvaju okolne planine i brda, takođe reke Raška i Sebečevka koje protiču okolo samog grada pričane su mnoge priče. U mnogim je knjigama opisana ta prirodna lepota ovakvog mesta koji je jedinstven u celoj Srbiji.

Ljudi koji žive u blizini grada Stari Ras pretežno se bave poljoprivredom (voćarstvom), poštuju prave vrednosti i dobri su domaćini.

Ako vas put nekad nanese u Novi Pazar lepo je obići ovakvo mesto,videti zidine koje su sačuvane od zaborava i saznati o početku vladavine loze Nemanjića.

Srećko Pendić

On je spojio nespojivo, moderne tehnologije i pisanje. U čemu je bolji – velika je dilema. U prvim borbenim redovima na održavanju ovog sajta, spretan za pisanje tekstova kad zagusti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *