Srpska kuhinja širom sveta

Srbi su poznati kao narod koji dobro jede. Malo koji stranac je prošao ovom lepom zemljom a da nije naučio šta su ćevapčići, gibanica, šljivovica.. Lako je biti glavni na svom terenu, ali kakva je situacija kada je u pitanju sprska kuhinja u inostranstvu.

Istorija srpske kuhinje u svetu stara je koliko i naša dijaspora. Postoji nepisano pravilo da gde god da se srbi nasele, odmah posle crkve, grade kafanu. Prva srpska kafana otvorena je 1683. godine u Beču. Kažu da je sem želje za boljom egzistencijom, glavni razlog otvaranja kafana širom sveta – nostalgija.

Vremenom su male kafane prerastale u otmene restorane, neke čak i u hotele. Ono što je jedinstveno za sve jeste činjenica da se kao aperitiv uvek služila dobra stara šljivovica.

Stranci su svojevremeno za naše restorane govorili da su kao jedna vrsta muzeja jede – se od  od stomaka a plaća od oka. Nije bilo jelovnika ni cenovnika. Takođe postoji anegdota da Rusi zbog srpskog roštilja i tri puta ručaju.

Foto: Pixabay.com

Ono što je prioritet i zbog čega gosti vole našu kuhinju, pored toliko raznovrsne ponude u svim zemljama jesu pre svega kvalitetne namirnice, sveže meso, intenzivan ukus voća i povrća.. Crepulja i sač, vruća proja, lepinja sa kajmakom, domaće kiselo mleko.. samo je deo spiska sa menija koji se ne može naći ni u jednoj kuhinji sveta. Jedina stvar koju nam stranci zameraju jesu preobimne porcije. Jedan od primera je i restoran „Mediteraneo” vlasnika Milorada Popovića, u Albert parku u Melburnu, koji pored italijanskih specijaliteta poslužuje „čaroban srpski roštilj serviran kao abažur od mesa”.

Kada je Menhetn u pitanju, tu je „Kafana, poznata po specijalnoj recepturi iz 1930. godine. Spremajući hranu na starinski način podsećaju na miris i ukus majčine kuhinje, naročito goste koji dolaze sa Balkana.

Jedan od zanimljivih primera jeste i ni manje ni više nego „Župa u Čikagu. Najstariji srpski restoran u ovom kraju nosi naziv po kraju iz kog dolazi vlasnik, rođeni Aleksandrovčanin. I kada vidite meni, gotovo da zaboravite da niste u Župi, uz domaću sarmu, gulaš pa i svadbarski kupus.

Hrana iz Srbije može se probati širom i u Njujorku, Torontu, Moskvi, Kini, Londonu, Holivudu, Nemačkoj, Austriji, Italiji… Od njih oko 156 čak 10 se visoko kotira na svetskoj rang listi najboljih restorana. Lista dugačka taman koliko treba ali članak prekratak. Ono što je sigurno je, da će nam od svih ovih jela, definitivno poći voda na usta.

Biljana Nedeljković

Ne volim ni zakone ni pravila i ne volim da me oblikuje društvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *