Španija – Najlepša evropska država

Mediteran – Jedan od najlepših delova sveta,nekada jako bitan za moreplovce,a danas biser turizma.

I zaista, sve države koje gravitiraju ka Sredozemnom moru i manjim okolnim morima koja se ulivaju u njega, imaju prelepu morsku obalu i turistički su medju najposećenijim na svetu. Od svih tih država izdvojićemo jednu možda i najlepšu i najposećeniju državu koja se nalazi na Pirinejskom poluostrvu.

Pirinejsko poluostrvo je krajnji zapad evropskog kopna, a ujedno je i jug i pripada južnoevropskoj regiji. Tu se pored Španije nalazi i Portugalija.

Španija je zemlja koride i fudbala, zemlja Pabla Pikasa i Salvadora Dalija.

Naravno, da bi zvučalo bajkovito moraju u priči da postoje i kralj i kraljica da bi upotpunili priču. Da, postoje! Španija je monarhija, ima svog kralja Felipea VI i prelepu kraljicu Letisiju od Španije (Letizia Ortiz Rocasolano). Španija je toliko raznovrsna zemlja da bi ste pomislili da se na tako relativno malom prostoru od nešto više od pola miliona kvadratnih kilometara, prosto nalazi čitav jedan kontinent. Raznovrsnost klime, reljefa i jezika na jednom prostoru, potvrđuje tu činjenicu.

Pixabay.com

Pored španskog, koji je zvanični jezik države, u ovoj zemlji se govori: katalonski, baskijski, galicijski, asturleonski i aragonski jezik.

Klima je takođe veoma raznovrsna. Mediteranska klima preovlađuje na jugu i istoku, ponegde čak i suptropska (Kanarska ostrva). Severozapad Španije, tačnije obala uz Atlantski okean ima svoju zasebnu klimu, koja je sveža i sa dosta padavina. Ostatak zemlje je u umerenom klimatskom pojasu.

Reljef je još raznovrsniji, od planinskih masiva, visoravni, prekrasnih dolina reka, do morskih obala, na koje Španija izlazi sa više od 8000 kilometara.

Pokrajine maltene imaju toliku upravu da su države u državi, što Španiju čini jednom od najdecentralizovanijih zemalja Evrope. Ima ih ukupno 17, a najpoznatije su: Katalonija, Baskija, Galicija i Andaluzija. Najpoznatiji gradovi, a ujedno i najveći su: Madrid, Barselona i Valensija.

Pixabay.com

Madrid, glavni grad, ušuškan je u samoj unutrašnjosti države, maltene u njenom centru, što je idealan položaj za glavni grad. Ovaj višemilionski grad (3.3 mil.stanovnika) se nalazi na 665 metara nadmorske visine, što ga čini najvišom prestonicom u Evropi.

Barselona je glavni grad Katalonije. Okružen je planinskim vencem Sijera de Koljserola  na zapadu, rekama Besos i Ljobregat na severu i jugu, a na istoku je mediteranska obala. Milioni turista obidju grad godišnje, uživajući u ovoj „metropoli modernizma”, koju čini bogata arhitektura i ostaci rimske kulture, pomešani sa savremenim gradskim zdanjima. Zanimljivo je da je i Ajfelov toranj trebao biti izgradjen u Barseloni, ali je grad to odbio.

Valensija je treći po broju stanovnika grad Španije i glavni grad istoimene pokrajine. Jedan je od najstarijih gradova ove države, osnovali su ga Rimljani 138 godine p.n.e. Valensija je jedan od najlepših gradova mediteranske obale i spada u najtraženije evropske destinacije. Grad čine prelepe plaže i šetališta, a ujedno je i peta najprometnija luka Evrope. Ovde se održava jedan od najvećih festivala u zemlji LasFalas, tokom kojeg se tri nedelje bez prestanka ispaljuju vatrometi.

Španija ima i svoje eksteritorijalne jedinice.

Pixabay.com

Balearska ostrva u Sredozemnom moru i Kanarska ostrva u Atlantskom okeanu. Balearska ostrva su poznata po svom najvećem ostrvu, Majorci. Majorka i njen glavni grad Palma de Majorka su još jedan od turističkih bisera Španije. Kanarska ostrva su geografski zapravo deo Afrike. Nalaze se u blizini Maroka. Tenerife i Gran Kanarija su najpoznatija od njih dvanaest, koliko ih ukupno ima.

Ako se baš odlučite da letujete u Španiji, izbor letovališta je ogroman. Za one koji vole noćni provod svakako je najpoznatija Ibica. Tu su i Kosta Brava na obali Katalonije, Lanzarote na Kanarskim Ostrvima i još na stotine turističkih dragulja, koji čine Španiju možda i najlepšom zemljom Evrope i jednom od najlepših destinacija na svetu.

Dok ste ovde, uživaćete u arenama, gledajuci borbe sa bikovima, gađanju paradajzom, fudbalskoj groznici El Klasika, ležanju na crnom pesku Tenerifea, zalasku sunca na Majorci, dok ispijate prelepa španska vina sa pogledom na najlepši deo Mediterana.

Ivan Filipović

Svestrana ličnost i večiti pesnik. Poznavalac sporta, istorije, geografije. Oduvek mi je bila želja da budem deo tima koji će se pisanjem boriti da poboljša ovaj svet i da ljudima ulepšava život.

Život je ionako kratak previše,
prođu brzo dani i časi.
Zato treba da se čita i piše,
to je ono što život krasi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *