Simbol zmaja u kineskoj kulturi

Autor: Iva Milošević

Kineska kultura je jedna od najstarijih kultura na svetu. Poseduje dosta simbola, a jedan od najvažnijih je simbol kineskog zmaja. Zmaj je po nekim verovanjima zaslužen za stvaranje sveta. Navodi da je pomogao tvorcu kosmosa, a to je po njihovim verovanjima bio P’an Ku. Njegovo značenje je raznoliko, a svako nosi sa sobom pozitivne osobine, za razliku od zapadnih kultura gde zmaj predstavlja simbol zla. Zanimljivo je da je u srpskoj tradiciji zmaj takođe pozitivan – on je zaštitnik i simbol snage i junaštva, za razliku od aždaje koja je zla i škodljiva.

Zmaj je mitološko biće. Po jednom opisu kineski zmaj predstavlja stvorenje sa rogovima jelena, koje ima glavu kineskog jednoroga ili kamile, oči kunića, vrat zmije, stomak ribe, kandže jastreba, šape tigra, krljušt šarana i uši bivola. Potrebno je 1000 godina da se zmaj izlegne iz jaja i još 1500 godina da dostigne svoju punu veličinu kada ispunjava nebo i zemlju.

Kineski narod sebe smatra Lung Tik Ch’uan Jen”, odnosno potomcima zmaja.

Zmaj predstavlja sreću, snagu, besmrtnost, mudrost, rađanje, uspeh, zaštitu, dobročiniteljstvo i još mnogo toga. Javlja se u arhitekturi, slikarstvu, feng šujiu, raznim kućnim predmetima, kineskoj nošnji, kineskom horoskopu.

Zmaj predstavlja i simbol vladara. Veruje se da se na dan njegovog rođenja na nebu može videti oblik zmaja. Za kineske careve verovalo se da su sinovi zmajeva i njihova najveća titula bila je titula „Pravog zmaja”. Car je predstavljan kao zmaj na zemlji. Imao je lice zmaja, a u kući je koristio zmajeve predmete – zmajevu stolicu, zmajev krevet, a nosio je zmajevu odoru.

Postoji četiri osnovne vrste kineskog zmaja.

天龍 Tien Lung Zvezdani zmaj – zmajevi koji su čuvari nebeskih Bogova. Najmudriji od svih zmajeva.

神龍 Shen Lung Duhovni zmaj – plavo-zeleni zmajevi koji plove nebom i upravljaju vetrovima, oblacima i kišom.

地龍Di Lung Zmaj zemlje – zmajevi koji upravljaju rekama i jezerima. Oni zimu provode pod zemljom.

伏藏龍Fu Tsang Lung Zmaj čuvar – zmajevi koji čuvaju drevno zakopano blago pod zemljom. U retkim prilikama kada se uzdiže u nebesa dolazi do erupcije vulkana On poseduje i biser mudrosti koji je simbol kosmičke stvaralačke energije.

Iako se vrednost simbola zmaja kroz vekove sve više smanjuje, kineski narod ga još uvek spominje, posebno tokom proslave Nove godine. Tada se pleše poznati zmajev ples u kome učestvuje više ljudi. Zmaj je predstavljen u crvenoj boji, kako bi doneo sreću, zdravlje i napredak, a veruje se da se tim plesom može oterati zlo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *