Sarajevo, ljubavi moja… – dođoh, vidjeh, vratih se!

Autor: Maja Mojić

Ne nosi Sarajevo bezrazložno ime Jerusalim Evrope. Bosanska prestonica je mjesto gdje se „sudaraju” ezani i crkvena zvona, gdje se prepliću muslimanska i hrišćanska kultura i običaji, gdje se sastaju Istočna i Zapadna baština. Na jednom mjesto vidjećete pravoslavne i katoličke crkve, džamije i sinagoge. Sarajevska praznična jutra nekada mirišu na baklavu, nekada na česnicu. Slave se i Bajram i Božić, Ramazan i Uskrs, a komšijska kafa je tada najslađa. Nije važno da li ćete je popiti u fildžanu ili šoljici, uz ratluk ili šećer, bitan je taj osjećaj prihvaćenosti, ljubaznosti i iskrenog gostoprimstva njegovih građana.

Da biste shvatili magičnu privlačnost Sarajeva, morate doći da vidite njegove ljepote, a kada jednom dođete, uvijek ćete se vraćati. Grad je magičan i ostaviće vas bez daha svojim „kontradiktornostima” koje mu i daju upravo tu fascinantnost. Različitost između vjera i kultura neutrališe se prijateljski nastrojenim ljudima i spremnošću u prihvatanju tih različitosti.

Sarajevo živi svoju najdivniju priču u podnožju 5 „divova”: Bjelašnice, Jahorine, Igmana, Treskavice i Trebevića. Bio je prvi grad u Evropi koji je, sad već davne, 1885. godine dobio električni tramvaj, a 1984. je bio domaćin Olimpijskih igara. Mostovi nad Miljackom, mnogobrojni muzeji i drugi kulturni objekti, stadion Koševo, dvorana Zetra samo su neki od simbola koji krase Sarajevo. Kao takav, jedan je od deklarisanih centara kulture, istorijskih vrijednosti i znamenitosti brdovitog Balkana.

U gradu se mogu vidjeti tragovi Istočno-vizantijskog i Otomanskog, kao i Zapadno-rimskog, Venecijanskog i Austro-ugarskog carstva. Arhitektura Otomanskog carstva egzistira uz austrougarske, kao i hrišćanske i jevrejske građevine. U nekim momentima nećete znati da li se nalazite u Evropi ili u nekoj od prestonica Orijenta, ali to je manje važno naspram onoga što biste morali posjetiti kada se „spustite” u Sarajevo.

Foto: Putnik.ch

Baščaršija

Baščaršija se nalazi sa desne obale rijeke Miljacke i pripada opštini Stari Grad Sarajevo. To je stara čaršija Sarajeva, koja je istorijska i kulturna znamenitost i danas glavna turistička atrakcija ovog grada. Izgrađena je u 15. vijeku kada je Isa-beg Isaković i osnovao cijeli grad. Komunističke vlasti su planirale da je potpuno unište smatrajući da, staro, trgovačko sjedište, nema ulogu i vrijednost u modernom gradu, ali su na sreću, Sarajlija i turista, odustali od ovog plana.

Danas su tu najstarije sarajevske ulice i mnoštvo trgovinskih i zanatskih radnji. Ne možete proći Baščaršijom, a da vam suveniri ne privuku pažnju i da ne poželite da ih imate u svom domu ili da ih poklonite prijateljima.

Nadaleko je poznata i gastronomska ponuda ovog mjesta. Obavezno je da, kada dođete na Baščaršiju, pojedete čuvene sarajevske ćevape, baklavu i popijete neprikosnovenu bosansku kafu iz bekrenih džezvi, uz fildžan i sa kockama šećera. Bosanci imaju posebnu vezu sa svojom kafom koja je dio njihovog identiteta.

Baščaršija, u čijim okvirima se nalaze Stara pravoslavna crkva, Gazi Husret-begova džamija, medresa i biblioteka, Sahat kula, Stari jevrejski hram,Vijećnica i brojne druge znamenitosti je spomenik, pod zaštitom države, kulturno-istorijsko središte Sarajeva i nezaobilazno mjesto za sve stanovnike i turiste glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Foto: Islamicartsmagazine.com

Begova džamija

Gazi Husrev-begova džamija ili samo Begova džamija u Sarajevu, zbog svoje veličine i privlačnosti jedan je od najznačajnijih spomenika islamske arhitekture na Balkanu. Izgrađena je 1531. Od 2004. godine proglašena je za Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Iako u Sarajevu postoji mnogo džamija, Begova je „mamac” za turiste. Sama njena spoljašnjost pokazuje da se radi o veličanstvenoj građevini. S visokog minareta, imami 5 puta dnevno pozivaju vjernike na molitvu

Rijeka Miljacka

Nit’ manje rijeke, nit’ više mostova! To je predivna Miljacka, opjevana u mnogim pjesmama, duga samo 35,9 km, a svojim najvećim dijelom protiče kroz Sarajevo.

Obiluje desetinama mostova, koji su takođe kulturna i istorijska znamenitost grada. Neki su izgrađeni za vrijeme Osmanlija, neki za vrijeme Austro-ugarske, ali svi nose istu poruku, da spajaju i brišu sve različitosti po kojima je Sarajevo i poznato. Mnogo je tu poznatih naziva: Kozija ćuprija, Šeher-Ćehajina ćuprija, Careva ćuprija, most Ćumurija, Drvenija most, Željezni most…

Latinska ćuprija je vjerojatno najpoznatiji i jedan od najstarijih mostova u Sarajevu. Mijenjao se vremenom, od prvog drvenog mosta, pa sve do današnjeg oblika. Čuven je po Sarajevskom atentatu 1914. godine, na prestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije, nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Vrelo Bosne

Vrelo Bosne je izvorište rijeke Bosne, u podnožju planine Igman, u naselju Ilidža, na 15 km od centra Sarajeva. Tu su prekrasna jezera kojima plove labudovi i koja obiluju ribom. Obrasla su bujnom vegetacijom koja u ljetnjim danima snižava temperature i po par stepeni, pa je Vrelo Bosne omiljeno izletište Sarajlija ali i posjetitelja ovog grada. Ovo područje je stanište različitih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke endemske. Vrelo Bosne je i prostor na kojem se nalazi glavno izvorište pitke vode Sarajeva – Bačevo .

Izletište je ograđeno i uređeno – postavljene su klupe za sjedenje, natkrivena odmorišta, igralište za djecu, a u centralnom dijelu kompleksa nalazi se i restoran u kojem je specijalitet svježe ulovljena riječna pastrmka.

Mnogo je još predivnih destinacija u Sarajevu, o čijim ljepotama bismo vam mogli pisati, ali moramo vam ostaviti i da nešto sami istražite kada odlučite doći u ovu „raskrsnicu puteva”. Vjerujte nam na riječ, da se nećete pokajati, a ponijećete sa sobom pregršt divnih uspomena i dogodovština koje vas čekaju u ovom gradu.

Kada jednom posjetite Sarajevo, poželjećete da se vratite ponovo, jer njegova jednostavnost, poduprta veličanstvenošću, daje vam poriv da mu se uvijek vraćate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *