Putovanje kroz priču – Island

Prvo naše putovanje kroz priču počećemo od krajnjeg severa kontinenta,nošeni vodoskokom gejzira i snagom prekrasnih vodopada. Upoznajmo Island – zemlju vulkana,  gejzira, jezera, lednika, fjordova itd.

Island je i drugo najveće evropsko ostrvo, posle Velike Britanije. Ako Island uopšte možemo i smatrati delom Evrope, osim geopolitički čak je i geografski dosta udaljen od ostatka kontinenta a i reljef se dosta razlikuje. Zbog fenomenalnih pejzaža i prirodnih fenomena, može se slobodno reći da je Island sam po sebi neki drugi svet. Sastavljen je od glavnog ostrva i jos 36 manjih i vulkanskog su porekla.

Površina države je 103 000 kvadratnih kilometara, što možemo uporediti sa površinom nekadašnje SR Jugoslavije(SCG), ali na tolikoj teritoriji živi samo 350 000 stanovnika, koliko ima i naš grad Novi Sad. Zbog toga je Island jedna od najređe naseljenih zemalja sveta.

Glavni i najveći grad je Rejkjavik. U njemu živi svaki treći stanovnik države a u regionu kome glavni grad pripada čak više od polovine stanovništva. Zanimljivo je da se u toj regiji nalaze i drugi i treći grad Islanda (Koupavogir i Habnarfjerdir). Takođe je zanimljivo i da Island trenutno nema železnički saobraćaj, a u celoj državi postoji samo jedan komercijalni aerodrom.
Međutim, to je možda i nebitno za zemlju koja je prebogata vodom i prirodnim lepotama.

Foto: Hippopx.com

 Island je smešten na samoj granici Atlantskog i Severnog ledenog okeana a u unutrašnjosti rečna mreža je veoma gusta, dok nijedna reka nije plovna. To su uglavnom brze reka sa mnoštvom vodopada (Morsaurfos 240m, Glimir 196 m). Pored reka tu je i preko 1800 jezera i mnoštvo gejzira. Gejziri su vodoskoci vrele vode i gasova koji izbijaju iz zemljinog tla. Vodoskok vrele vode dostiže visinu i do 70 m.

Privreda počiva na tržišnoj ekonomiji sa niskom stopom oporezivanja a gradjanima je omogućen jednak pristup zdravstvenim i obrazovnim institucijama. Zato se Island nalazi na samom svetskom vrhu u sferi ekonomskih,političkih i društvenih sloboda i rodne ravnopravnosti. Što se sporta tiče najpopularniji su fudbal i rukomet, što se i po rezultatima u zadnjih par godina može i zaključiti.

Sve više turista posećuje ovu zemlju zbog egzotičnosti i prirodnih lepota. Međutim, turisti se žale na cene koje su u ovoj zemlji preko 60% u proseku veće nego u ostatku Evrope. Pre svega cene hrane i pića su višestruko veće. Zato, ako želite da posetite zemlju koja dodiruje arktički krug i napuniti sebe energijom iz prirode a vaš foto – album prekrasnim fotografijama, dobro napunite i vaš novčanik ili kreditnu karticu. Trebaće vam!

Ivan Filipović

Svestrana ličnost i večiti pesnik. Poznavalac sporta, istorije, geografije. Oduvek mi je bila želja da budem deo tima koji će se pisanjem boriti da poboljša ovaj svet i da ljudima ulepšava život.

Život je ionako kratak previše,
prođu brzo dani i časi.
Zato treba da se čita i piše,
to je ono što život krasi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *