Putovanje kroz priču – Irska

Baš tako ćete zamisliti raj, baš taj prizor će vas fascinirati i inspirisati da pomislite da je to idealno mesto za život-Republika Irska.

Beskrajni zeleni vrt okružen Atlantskim okeanom,Keltskim i Irskim morem. Irska je ostrvo čija većina(83%) pripada Rep.Irskoj a severni deo ostrva Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske. Severna Irska je protestanstka a Republika katolička teritorija.

To je izmedju ostalog i bila najveća prepreka što kompletno ostrvo nije jedna ista država. Naravno,nećemo se baviti ovde politikom, istorijom,sukobima i verskim i rasnim netrpeljivostima,jer nam je cilj predstavljanje države pre svega.

Foto: Hippopx.com

Republika Irska je članica EU i privreda joj je veoma razvijena,spada u 25 najbogatijih država sveta po BDP po glavi stanovnika. Glavni i najveći grad je Dablin koji ima preko milion stanovnika sa širim područjem.Drugi veći gradovi su Kork, Limerik i Golvej. Na površini od 70.273 kvadratna kilometara živi oko 4.8 milona stanovnika.

Klima je uglavnom atlantska,što pre svega znači da je uglavnom oblačno i ima mnogo kišnih padavina. Najviša tačka Republike Irske je na planini Kaunti Keri i iznosi 1041 m.n.v. Ima 6 prelepih nacionalnih parkova,medju kojima se Kilarni(Killarney) izdvaja po svojoj lepoti. Nalazi se u jugozapadnom delu zemlje i obuhvata Kilarna jezera(donje,gore i srednje),planinske vrhove,kao i ogromna šumska prostranstva.Nacionalni park je poznat i kao stanište jelena.

Foto: Hippopx.com

Irski zamkovi će vas takodje fascinirati. Verovali ili ne u Irskoj ih ima preko hiljadu po nekim nezvaničnim podacima. Razbacani su po celoj državi,ali ih je većina napuštena ili su u ruševinama. Najpoznatiji je dvorac Banreti(Bunratty). Sagradjen je u 15.veku a obnovljen sredinom 20.veka. Irska je poznata i po svojim liticama. Prosto deluju kao da je preko kraj sveta. Preko milion turista godišnje posete obidje Moher litice u regionu Buren.Izdižu se i preko 200m iznad Atlantskog okeana i stanište su hiljadama ptica.

Dan Sv.Patrika je nacionalni praznik ove zemlje i slavi se 17.marta. Proslavlja se uz pesmu i ples(naravno i ispijanje piva)i sve je ukrašeno zelenom bojom,pošto je i simbol praznika detelina sa tri lista. Irci su i inače veoma veseo narod,prosto nekako svoji,ma koliko to drugima delovalo čudno.

Foto: Pixabay.com

Zato,ako vas put nanese u Irsku obavezno svratite u pab(pub)i opustite se uz njihovu tradicionalno veselu muziku i pivo. Rado će vas prihvatiti jer su gostoprimljivi. A ako niste u prilici da odete,možete osetiti i deo Irske kroz muziku naše grupe Ortodoks Kelts (Orthodox Celts).Veoma su autentični i uz pivo ćete mislima otputovati u neki irski pab i osetiti njihovu energiju.

Ivan Filipović

Svestrana ličnost i večiti pesnik. Poznavalac sporta, istorije, geografije. Oduvek mi je bila želja da budem deo tima koji će se pisanjem boriti da poboljša ovaj svet i da ljudima ulepšava život.

Život je ionako kratak previše,
prođu brzo dani i časi.
Zato treba da se čita i piše,
to je ono što život krasi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *