Princ – muzika i život

Priredila: Ema Vitković

Princ Rodžers Nelson je bio poznati američki muzičar. Nastupao je pod imenom Princ. Ranije je nastupao koristeći mnoga imena. Ali, ime Princ ostalo je u istoriji muzike. To je ime koje svi pamte.

U muzici i izvođenju je proveo 1993. do 2000. godine. U tom vremenu je obično nazvan „ Izvođač nekad poznat kao Princ” .

Od strane magazina Rolling Stone je svrstan u 30 najvećih muzičara svih vremena. Njegove vokalne sposobnosti su bile očaravajuće. On je svirao gotovo sve instrumente i sve što je imao da kaže, izražavao je preko muzike.

Prodao je preko 100 miliona ploča. Njegova dva albuma, 1999 i Purple Rain, našli su se u Aleji slavnih Grammy nagrada. Princ kao nesvakidašnji, kontraverzan i neizmerno talentovan, uspeo je da poruši mnoge tabue i napravi neverovatne hitove, koji i 30-ak godina nakon izdavanja imaju istu popularnost.

Princ je sa pisanjem pesama počeo još u 7-moj godini. Prvu pesmu koju je napisao nazvao je Funk Mashine, što je upravo i postao.

Sa 10 godina je zaigrao na sceni Džejmsa Brauna. Kasnije je ponovo zaigrao na sceni sa Braunom, zajedno sa Majklom Džeksonom i Bi Bi Kingom 1983. godine.

Kada je započeo svoju karijeru bio je toliko siromašan, da je prolazio pored Mekdonaldsa samo da bi mirisao hranu.

Bad je bio hit singl Majkla Džeksona, koji je trebao da bude duet sa Princom. Rivalstvo koje je nastalo između Majkla i Princa, su doveli mediji do ivice ludila. Rivalstvo je nastalo jer je Princ čuo prvi stih pesme Your butt is mine i rekao je da ne želi da peva.

Za najlepše pesme ovog izvođača, je bila zaslužna Suzana Melvion. Ona je bila sestra bliznakinja gitariste Pričevog benda Revolution. Među pesmama koje su bile posvećene njihovoj ljubavi su The Beautiful Onies, Nothing Compares 2U i Forever In My Life. Bili su vereni, ali su se ipak razišli 1985. godine.

Posle hit albuma iz 1987, Princ je imao za cilj da snimi ceo album Kamila. Takođe je želeo da snimi i film o Kamili, u kom bi on glumio glavnu žensku ulogu. Nažalost, ta ideja je propala.

Džekson i Princ su opet pokušali da sarađuju. Saradnja je propala zbog žene. Princ je bio dosta zaljubljen u glumicu Kim Bejsinger, pa je odlučio da snimi ceo soundtrack. Napravio je i duet sa Bejsingerovom, ali ona nije dobro pevala, tako da pesma nikad nije bila objavljena. Čak je bio otkazao turneju u Japanu, da bi se posvetio lepoj Kim i muzici za film. Zabavljali su se 1989. godine, ali samo nakon godinu dana postala žena Aleka Boldvina.

Princ se prvi put oženio devojkom koju je video na snimku. Maloletna plesačica Majte Garsija je imala 16 godina. Ona je očarala Princa. Čekali su do njene 18-te godine i ušli u vezu, a zatim i u brak. U njegovoj muzičkoj karijeri, njeno ime će biti zapamćeno na turneji Diamonds and Pearls. Negov brak se raspao, pre nego što je Garsijeva rodila sina sa oštećenjem mozga.

Princ je osim Grammy nagrada, je bio dobitnik Oskara i Zlatnog globusa. Nije verovao u tehnologiju, a intervjue je retko davao. Živeo je luksuzno, ali je bio često po sudnicama. Nekoliko puta je imao parnice sa sajtom You Tube oko autorskih prava.

Bio je temperamentan, neobičan i drugačiji i dosta je dugo proveo na vrhu muzičke scene. Pamtimo ga kao vanserijskog muzičara.

Izvor: Stil.kurir.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *