Ples – jezik ljubavi

Autor: Vanja Popović

„Propao je svaki dan u kome ne plešemo”

Postoji li išta senzualnije od plesa? Umetnost pokreta i ritma dvoje ljudi koji se kreću uz tonove najlepše muzike. Sklad i harmonija. Širenje emocija i pozitivne energije kroz igru ljubavi i života…

Standardni plesovi potiču s kraja 18 og veka i predstavljali su svet aristokratije, a prva takmičenja postaju aktuelna početkom 20. og veka. Internacionalni takmičarski plesovi obuhvataju pet plesnih stilova: Engleski valcer, Tango, Bečki valcer, Slowfox i Kvikstep.

Da počnemo od najpoznatijeg plesa -Bečkog valcera.

Bečki valcer naziv je dobio po nemačkoj reči walzer što znači; kotrljati, okretati, kliziti. Nastao je u Austriji. Pleše se u paru, a može se naučiti brzo i lako uz vežbanje koraka i pokreta. Jedan je od najlepših i najpopularnijih plesova. Godine 1953. uvršten je među takmičarske plesove. Bečki valcer je ples koji ima svoju dugu tradiciju. Podrazumeva se da bi svi treabalo da znaju da ga igraju jer je on deo opšte kulture svakog čoveka. U Beču on predstavlja brend jer od jeseni pa sve do proleća traje sezona balova. Takođe u Beču postoji tradicija da se u ponoć nove godine igra u ritmu valcera.

Engleski valcer poznat je kao sporiji valcer. On predstavlja jedan od prvih plesova koji se uči jer njegovim poznavanjem polaznik dobija na svojoj eleganciji i dobrom držanju u igri . Zbog toga što je otmen vrlo često je upravo on ples kojim se otvaraju razne manifestacije. Od svog nastanka ovaj ples se stalno razvija, povećava se broj varijacija i figura. Kako je ovaj ples izuzetno graciozan mnogi smatraju da u sebi krije bol usred pogrešno odabranih i nedovršenih ljubavnih priča. Kao i ljubavi koje su nestale.

Iz Evrope selimo se u Latinsku Ameriku.

Prema nekim teorijama Tango je afričkog porekla. Mada većina smatra da je nastao u Argentini . Po svom stilu on se razlikuje od ostalih standarnih plesova. U osnovnom kretanju nema podizanja i spuštanja. Karakterišu ga energični pokreti koji se ritmično smenjuju. Mnogi ga smatraju sinonimom za strast.

Soulfoks je ples koji tokom izvođenja simulira putanju kretanja talasa. Ovaj ples nastao je iz foksforta.

Kvikstep je nastao u predgrađima Njujorka .Stvorili su ga doseljenici iz Afrike i Kariba.On je karakterisan brzim pokretima kao što mu i ime kaže.

Neki od najpoznatijih plesača svih vremena su : Valcav Nižinski, Marta Grejem, Džozefina Bejker…

A jedan od najpoznatijih plesnih parova bio je Fred Aster i Džindžer Rodžers. Sigurno ste čuli za njih izuzetne plesače koji su uzdigli umetnost plesa na viši nivo.

Fred Aster i Džindžer Rodžers su bili neverovatan plesni par. Približili su ples široj publici. Džindžer je učinila da ples sa Fredom izgleda kao nešto najprirodnije i najuzbudljivije na svetu.

Plešite, volite se radujte se i igrajte igru života na svoj način. Jezik koji ples govori je jezik ljubavi , jezik koji se može pričati i ćutanjem kao i na bezbroj načina ,a ples je složićete se jedan od najlepših načina da to uradite!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *