Najlepši vrtovi Evrope

Autor: Radmila Marčić

Parkovi i vrtovi u evropskim gradovima predstavljaju prave turističke atrakcije. Baštovani uređivanje vrtova smatraju jednim vidom umetnosti, gde mogu da iskažu svoju kreativnost i puste mašti na volju. Sami vrtovi su kroz istoriju, imali veliki značaj u mnogim zemljama. Danas je veliki broj njih sačuvan, pa predstavljaju turističku atrakciju. Mi vam predlažemo nekoliko odredišta u Evropi stvorenih za ljubitelje cveća.

Keukenhof – svet boja

Sa površinom od 32 hektara, Keukenhof je jedan od najvećih svetskih cvetnih vrtova i najpoznatija evropska destinacija za ljubitelje cveća.

Ovaj cvetni vrt, nalazi se u gradiću Lise, jugozapadno od Amsterdama. Svake godine se posadi 7 miliona lukovica, koje cvetaju na vreme da bi stvorile prelepi tepih boja za dvomesečni festival, koji se održava svakog proleća. Svake godine, festival je posvećen određenoj temi .Tema za 2021. je svet boja i Keukenhof je otvorio svoja vrata posetiocima 71.put. Zbog aktuelne situacije i pandemije Covida 19, festival je održan od 18.04.2021.

Ovaj vrt ima 15 kilometara pešačkih staza u bašti, tako da prilikom vožnje bicikla , možete da razgledate raskošne cvetne vrtove. Prilikom šetnje, mogu da se vide jedinstvene izložbe koje se menjaju nedeljno, prelepa jezerca i razni paviljoni sa terasama i restoranima. Takođe, Keukenhof je najveći vrt skulptura, koje su napravili holandski i međunarodni umetnici, u Holandiji.

Foto:Tiqets.com

Istanbul – grad cveća

Krajem marta i tokom aprila Istanbul postaje jedan od najboljih vrtova u Evropi. U istanbulskim parkovima, avenijama, kružnim tokovima, gradska vlada sadi oko 30 miliona lala. Rezultat ove sadnje je prolećni cvetni festival, koji traje skoro celu deceniju.

U čast lala njima je preplavljen park Emirgan, jedan od najvećih javnih parkova u Istanbulu, koji se nalazi na Bosforu, na evropskoj obali .

Na trgu Sultan Ahmed, grad Istanbul, zajedno sa najboljom turskom cvetnom kompanijom, priprema tepih od lala veći od 1.000 kvadratnih metara, koji se smatra najvećim na svetu. Dizajn tepiha se svake godine menja, ali je uvek napravljen od cveća lale, koja je tradicionalni simbol Istanbula.

Foto:Efeaparthotel.com

Vrt Kloda Monea, Živernji, Francuska

Oskar Klod Mone (1840-1926 ) jedan od najvećih slikara svih vremena, je 43 godine živeo u seocu Živerniju, 75 kilometara od Pariza.

1883.godine, Mone je Živernji ugledao kroz prozor voza i oduševljen njegovom lepotom, rešio da se tu preseli .To je bio težak period za slavnog slikara, posle smrti njegove žene Kamil. U to vreme je živeo sa Alis, koja će mu postati druga žena, i koja je brinula o njegovo dvoje i svoje šestoro dece.

Ovaj vrt, koji je bio inspiracija za dobro poznatu seriju od 250 slika umetnika pod nazivom Lokvanji, sastoji se iz dva dela: cvetnog i vodenog.

Cvetni deo je kombinovao sa bulkama i belim radama i drugim cvećem, a centralnu aleju je dekorisao gvozdenim lukovima sa ružama.

Za uređivanje vrta, inspiraciju je potražio u Japanu.

Most u okviru vodenog parka je ofarbao zelenom bojom, i obogatio ga biljkama bambusom, ginkom i žalosnom vrbom. Vodu malog jezera su ispunjavale jeguljasta trava i alge, a po površini su plutali lokvanji.

Od 1980.godine kuća i vrt Kloda Monea su pretvoreni u muzej, koji poseti hiljade turista, naročito leti u vreme cvetanja vrta.

Foto: Travelmagazine.rs

Versajski vrt

Kreiranje versajskih vrtova je bio veoma zahtevan poduhvat u kome je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi. Hiljade stabala je doneto iz cele Francuske i zasađeno je u ovim vrtovima.

Versajski vrt je nastao kao delo pejzažnog arhitekte Andrea Le Notra, koga je angažovao francuski kralj Luj XIV poznatiji kao Kralj Sunce. Notreova zamisao je bila, da sve bude u znaku kralja i njegovog veličanja, t.j. da se vrtovi prostiru od istoka ka zapadu, prateći putanju Sunca.

Versajski parkovi prostiru se na 815 hetara. Da bi se održali u savršenom stanju, vrtovi se rekonstruišu svakih sto godina. Osim Oranžerije Luja XIV, ističu se Vodeni parter sa dva velika pravougaona bazena i Severni i Južni parter fontane Latona, koje krase jedinstvene šeme zelenih površina.

Foto: Parisluxurytours.com

Ružičnjak u Madridu

U maju i junu mesecu ružini pupoljci cvetaju u prelepom vrtu Zapadnog parka u Madridu. Ovaj vrt, koji se prostire na površini od preko 32.000 kvadratnih metara, je 1955.godine uredio glavni gradski baštovan Ramon Ortiz.

2006.godine dobio je prestižnu nagradu Garden Execellence Award, i smatraju ga jednim od najlepših ružičnjaka na svetu. U maju mesecu, ovde se održava međunarodno takmičenje za najlepšu ružu, Villa de Madrid.

Foto: Staticflickr.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *