Međunarodni Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obeležava se 22.aprila, svake godine, u velikom broju država širom sveta. Ova godina predstavlja jubilej, odnosno 50 godina od nastanka društveno odgovorne ideje. Sama ideja ovog praznika jeste podizanje svesti ljudi o problemima koji se tiču životne sredine, ali i angažovanje šire javnosti da se ti problemi svedu na minimum kroz promenu određenih navika.

Istorija Dana planete Zemlje počinje 1970.godine u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je američki senator i ekološki aktivista Gejlord Nelson, doneo odluku da nacionalna obuka o životnoj sredini promeni naziv u „Dan zemlje, kao i da datum održavanja bude 22.april. Službeno obeležavanje vezuje se za 1992.godinu i Konferenciju Ujedninjenih nacija o okolini i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj je donesen Program za promociju održivog razvoja.

Foto: Pixabay.com

Širom sveta se brojne nevladine organizacije, škole, udruženja, ali i individue priključuju raznim društveno odgovorinim kampanjama i programima. Prethodnih godina pažnja je bila usmerena na i te kako važna pitanja- od drveća, životne sredine i klimatske pismenosti (osvešćenosti) preko zaštite ugroženih vrsta, zagađenja vode, zemlje i vazduha pa sve do problema zagađenja od plastike. Ovogodišnji Dan planete Zemlje biće fokusiran na probleme koje izazivaju klimatske promene i potencijalne akcije čije bi sprovođenje izazvalo boljitak u ovoj sferi.

Termin klimatske promene postao je asocijacija na veliki problem planete, ali i izazov budućnosti čovečanstva. Čovečanstvo je povezano isključivo zato što su klimatske promene- promene koje su izazvane ljudskom aktivnošću. Jedino čovek, kao vrsta svesnog bića, ima sposobnost da utiče na silu i energiju prirode i da je iskoristi za sopstvene potrebe. U velikoj meri je prisutno povećanje temperature na Zemljinoj površini, koje se povezuje sa terminom „globalno zagrevanje“, ali prisutnost topljenja polarnih kapa i glečera, porast nivoa mora, promena obrazaca padavina… Posledice klimatskih promena usmerene su na kvalitet života i zdravlje ljudi, ali i ostalih živih bića na planeti Zemlji, ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, čiji opstanak zavisi od čovečanstva.

S obzirom na to da je u mnogim državama, uključujući i Srbiju, pandemija virusa, kao i zabrana masovnih okupljanja, doprinos Danu planete Zemlje može se pružiti putem webinara, aplikacija i onlajn kampanja. Merenjem kvaliteta vazduha, prisustvovanjem društveno odgovornom predavanju ili prikupljanjem otpada za reciklažu, pomažemo planeti iz kuće i širimo svest među drugima.

Jedno od aktuelnih pitanja današnjice tiče se opstanka čovečanstva. Da li će čovek opstati ili nestati? Opstanak je moguć isključivo visokim ekološkim razvojem i svešću. Nije teško dati malo nekome ko nam je pružio sve. Sačuvajmo planetu Zemlju!

Nevena Antić

Studentkinja komuniciranja i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Nišu. Entuzijastična i večiti optimista. Perfekcionista u svemu što radi. Ljubitelj putovanja, jezika, umetnosti, pisane reči, dobre hrane, a u profesionalnom smislu digitalnog marketinga i komunikacije. Dupli rak u horoskopu, odnosno emotivna osoba, volim nasmejane ljude, iskrena prijateljstva i iskrene ljubavi. Za sebe bih još rekla da sam jako uporna, strpljiva i tolerantna, sa istaknutom manom kašnjenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *