Mediteranska kuhinja – Raj u jednom zalogaju

Intenzivna aroma i bogastvo boja odlikuje zdravu mediteransku kuhinju i čini je vrlo posebnom. Još kod starijih Rimljana i Grka postavljeno je pravilo zdrave ishrane koju su kasnije prihvatili i drugi narodi koji su se naselili oko Mediteran. Spajanje posebne kulture i uživanja u jelima i piću, različiti običaji učinili su ovu kuhinju omiljenu kod mnogih naroda.

Specijaliteti poput girica, grčke musake, turske mantije i baklave, Fatuš salate, Paelja, sušeni baklar i ćufte na milanski nacin neka su od tradicionalnih jela naroda Sredozemnog mora.

Zaštitni znak mediteranske kuhinje je maslinovo ulje. Tu se takođe mogu naći velike količine voća i povrća, nemasnog mesa i ribe. Prilikom pripremanja jela uvek se koriste sezonske i sveže namirnice koje su tipične za mediteranski region.

Foto: Hippopx.com

Za pravi užitak mediteranskih specijaliteta najvažniji sastojak su aromatični začini koji spadaju u lekovito bilje poput ruzmarina, origana, bosiljka, majčine dušice… Crveno meso je manje zastupljeno u mediteranskoj kuhinji, ali jogurt i sirevi su bitan deo ove kuhinje.

Koriste se i ostale životne namirnice poput testenina, plodova mora, hleba i svih vrsta peciva, pita, pirinča, mahunarki i koštunjavog voća. Pri svakom jelu redovno se pije crveno vino, ali u umerenim količinama.

Foto: Hippopx.com

Balans u ishrani je veoma bitan mediteranskom narodu i zato su izbalansirani svi obroci-jede se češće, ali manje. Mnogi stručnjaci su istraživali tajnu ovakvog stila života, jer mediteranska kuhinja važi ne samo za zdravu već je ona i pravi eliksir dugog i srećnog života.

Mi takođe trebamo imati umerenost u jelu i piću posebno kad putujemo u druge zemlje, jer promena u ishrani ponekada može izazvati tegobe stomaka. Ali ovakvu zdravu i ukusnu kuhinju svakako treba probati.

Biljana Ilić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *