Mapetovci, vesela družina koja je osvojila svet

Sećate li se omiljenih plišanih drugara mnogih generacija. Te šašave lutke zasmejavale su nas godinama svojim otkačenim humorom, inspirisanim realnim situacijama.

Mapetovce je stvorio lutkar Džim Henson 1950. godine. Žabac Kremit je njegova jedna od prvih kreacija i njegov zaštitni znak, odnosno po

emu postaje prepoznatljiv. Prvobitno ih je zamišljao kao šou za odrasle, međutim njihov humor i blesavost koja ih je karakterisala mogla je biti za sve generacije, bez obzira na godine. I istina, nema osobe koja nije volela da gleda Žapca Kremita, psa Rolfa, Mis Pigi i ostalu družinu.

O njihovoj popularnosti govori i njihovo pojavljivanje u skečevima kasnonoćnih emisija zabavnog karaktera, kao i u mnogim reklamama. Rolf je postao jedan od prvih Mapetovca koji je počeo svakodnevno da se pojavljuje na televiziji, posebno u emisiji Šou Džimija Dina.

Foto: Tvseriesfinale.com

Godine 1969. počeo je da se emituje program sa Mapetovcima pod nazivom Sezamova ulica u produkciji Dečje televizijske radionice. Njihova popularnost bila je sve veća, a program je prezentovan kao obrazovani. Uskoro su počeli da se snimaju i filmovi i serije sa Mapetovcima.

Mapetovci na komičan način, kroz igru i pesmu prikazuju probleme u životima stvarnih ljudi. Na svoj jedinstven način pokazuju rešenja za te iste probleme.

Osmišljeni su na šaljiv način, karakteristični po širokim usnama i velikim očima nalik na ping-pong loptice.

Foto: Whatculture.com

Glavni lik je žabac Kermit, koji je i domaćin. Radnja se dešava u pozorištu u kojem je on direktor. U njega je zaljubljena samoživa Mis Pigi. Prasica, čija je ambicija da bude diva. Naravno tu su i drugi likovi kojima smo se rado smejali, ali i učili od njih.

Danas su u vlasništvu Dizni produkcije. Iako su stvoreni u prošlom veku njihova popularnost se ne smanjuje uprkos novim generacijam. Na radost dece, ali i odraslih vraćaju se na male ekrane i ponovo snimaju film.

Suzana Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *