Magija Kapadokije

Autor: Stefana Đorđević

Foto: Izkiz.net

Turska – zemlja bogate tradicije i istorije u kojoj se nenadmašno prepliću staro i novo. Zemlja u kojoj se neguje moderno, ali kulturna baština se ne zanemaruje. Pored prelepih mesta i objekata koji se mogu posetiti, posebnu draž joj daju četiri mora koja je zapljuskuju: Egejsko, Sredozemno, Mramorno i Crno. Ono što ostavlja bez daha jeste turska Kapadokija – sinonim za neobičan prirodni pejzaž ili na persijskom ,,Zemlja lepih konja”. Pored prirodne lepote koju poseduje, bogata je istorijom, ljubaznim ljudima i ukusnom hranom.

Oblast poznata po šarenim balonima koji se svakog jutra za vreme izlaska sunca vinu u oblake, bajkovitom pejzažu, stenovitim tvorevinama i drevnim dolinama. Kapadokija je izuzetno lepa regija koja se nalazi u centralnoj Turskoj. Prepoznatljiva je po raznolikim grebenima i oblicima formiranim među ugašenim vulkanima: Erdžijes, Guldag i Hasandag. Prirodnim tokom vulkanska lava, kiše i vetrovi su stvorili formacije različitog oblika od belog vulkanoskog pepela. To je proces koji je trajao milenijumima.

Administrativni i saobraćajni centar je Nevšehir, odakle se može započeti obilazak Kapadokije. Inače, ovo je mesto nekada bilo poznato po kvalitetnoj vinovoj lozi i proizvodnji tepiha (na šta ukazuju šareni ćilimi i staze koje se mogu videti širom Turske), a danas po turizmu. Tokom istorijskog razvoja su formirani vilinski dimnjaci. Ove neobične tvorevine su vremenom postale ljudski domovi i crkve. U Nevšehiru se mogu videti neka od najlepših turskih kupatila.

Ovde možete putovati kroz vreme i istoriju. Otkriveni su podzemni gradovi, među kojima su poznati Dernikuju i Ozkonak. Arheolozi su ih kasno otkrili, tek u 20. veku, a pretpostavlja se da su postojali još u 7. ili 8. pre rođenja Hrista. Kako se sluti, na 60 metara ispod zemlje živeli su Hrišćani koji su taj nesvakidašnji prostor prilagodili i sebi obezbedili mesto za funkcionisanje. Posedovali su sve prostorije koje naši današnji domovi imaju, ali što je zanimljivo, imali su školu i crkvu. Za posetioce su otvorena samo dva nivoa, istražena su osam, a tri najniža još uvek nisu.

Foto: Justturkeytour.com

Kapadokija pruža posebne čari i pravi beg od svakodnevice. Jedna od najpopularnijih atrakcija predstavlja muzej na otvorenom – Goreme. U stenama su urezane drevne slike, vizantijske crkve i manastiri. Najznačajnija crkva koja se ovde nalazi je Tokali Kilise, u njoj se čuva najveći broj predstava iz Hristovog života, koje datiraju iz 9. i 11. veka. Zbog mnogih istorijskih podataka i kulturne baštine koje čuva ovaj muzej zaštićen je od strane UNESK- a.

Ljubitelje priride i one sa istraživačkim duhom oduševljavaju mnoge pešačke staze. Dolina golubova koja počinje oštrim spuštanjem može odvesti do bajkovitog pogleda na dvorac Uchisar. Usput se prolazi kroz gusto drveće i oslikane pećine u kojima su živeli ljudi tokom vizantijskog perioda. Zemljane staze i gugutanje golubova će doprineti veličanstvenom doživljaju.

Priroda je ovde pokazala sve svoje potencijale. Pored stenovitih građevina i pećina, u Kapadokiji se nalaze i različite doline. Dolina Ihlara obiluje travnatim stazama, lisnatom šumom i raznolikim cvećem. Međutim, to nije sve. Ovde se nalazi i vodopad u kome se može plivati. Nemojte zaboraviti na Dolinu ljubavi, Pasabaga i mnoge druge.

U gradu Uchisar se nalazi istoimeni dvorac na kome je vidikovac. Kapadokija pruža mogućnost da zalaske sunca zavole i oni koji u njima ne uživaju. Sa ovog vidikovca se može posmatrati čuveni Crveni zalazak.

Kapadokija vas tera da se zapitate da li se zaista nalazite u realnosti. Ovde se može ispuniti želja svakog od nas – da letimo. Pored navedenih lepota u kojima se može uživati, vožnja balonom predstavlja najveću atrakaciju Kapadokije. Ovo čarobno mesto je u ranim jutarnjim časovima sa izlaskom sunca prava fantazija, zbog toga je pogled iz balona zadovoljstvo koje se ne može rečima dočarati, te se može nazvati pravim epskim pejzažem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *