Knjige mog detinjstva – „Hajdi”

Svi ponekad poželimo da se vratimo u period kad smo bili deca. Želimo da nam neko čita priče pred spavanje i da nas ušuška u topao i mek krevet. To sećanje nam budi osećaj bezbrižnosti. Kako ćemo se boriti sa strašnim svetom oko nas ako na tren ne zastanemo i prisetimo se svog detinjstva?

Knjiga koja u meni izaziva nalete spokoja i sreće je roman švajcerske autorke Johane Špiri pod imenom „Hajdi”. Priča je prvi put objavljena 1881. godine. Život ove poznate autorke je bio dosta težak. Počela je da piše inspirisana svojim željama i ljubavlju prema prirodi za koju je govorila da leči.

Priča prati život devojčice po imenu Hajdi koja je izgubila roditelje dok je bila beba. O njoj se pet godina brinula sestra, ali zbog posla i preseljenja u drugi grad tu dužnost prosleđuje njenom dedi. Sestra je odvodi na planinu i Hajdi tamo doživljava pustolovine i pronalazi prijatelje.

Hajdi je lepo vaspitana, poslušna i pametna. Iskrena je i druželjubiva, lako stiče prijatelje. Pomaže ljudima u nevolji, posebno se brine o svom dedi i babi njenog prijatelja. Voli sve životinje koje se nalaze u njenoj okolini.

Video: Youtube.com

Pored teksta sa živopisnim opisima pejzaža planina i svih ostalih mesta koje Hajdi posećuje, knjiga sadrži i dosta ilustracija. To je čini boljim izborom za decu u razvoju od crtanih filmova.

Omiljene bajke koje smo čitali ili koje su nam čitali u detinjstvu ostavljaju dugoročan pečat. Stručnjaci govore o uticaju istih na naš dalji život. Da li bajka određuje naše strahove, ostvarene i neostvarene snove? Da li zamišljamo sebe kao junake tih bajki? Da li nam one omogućavaju da uvidimo na koji način možemo rešiti neki problem čak i u periodu kad smo odrasli ljudi? Ostaje nam da preispitamo sebe i otkrijemo.

Omiljene bajke se ne biraju, one to vremenom postaju.

Iva Milošević

Student Elektronskog fakulteta u Nišu. Srećnom me čini čitanje knjiga, crtanje i bilo kakav oblik umetničkog stvaranja. Volim životinje, posebno pse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *