Isposnica Svetog Save

Isposnica Svetog Save nalazi se na obroncima planine Radočelo, nedaleko od manastira Studenica. Tu je i crkva Pridvorica, podignuta u 12. veku u slavu Svetom Đorđu.

Crkva Pridvorica predstavlja nesvakidašnji prizor, prilepljena uz crvenkastu stenovitu liticu koja sa svih strana okružuje i natkriljuje dolinu u kojoj je smešten ceo kompleks. Ušuškana u lepoti prirodnog okruženja idealan je lek i za oči i za dušu. Unutrašnji ikonostas u crkvi je delo slikara Sretena Protića Molerovića, nastao u 19. veku.

O samoj isposnici nema mnogo istorijskih podataka. Istorija kaže da je nastala kada i manastir Studenica – čija je glavna i najstarija crkva sazidana između 1183. i 1197. godine.  

Foto: Wikimedia.org
Legenda kaže da je crkvicu, zajedno sa pećinskim kompleksom, podigao sluga Stefana Nemanje u vreme kada je njegov gospodar zidao Studenicu. Istoričari ipak tvrde, da je isposnicu podigao sam Sveti Sava nakon povratka sa Hilandara, da bi se u nju povlačio za vreme postova kako bi se molio u miru i tišini.

Sem obilaska isposnice kao kulturnog spomenika, posetioci uživaju u prirodnim lepotama ovog kraja koji su zaista nesvakidašnji. Mir i spokoj koji se ovde mogu doživeti teško se mogu opisati rečima. Ako se spustite par desetina metara uskom stazicom koja prolazi ispod same isposnice, silazite na mali proplanak koji zapravo predstavlja stenoviti ispust. Odatle se pruža fantastičan pogled na sela koja se nalaze stotinama metara niže, kao i na livade i planinske vrhove u magli. 

Kažu da onaj ko jednom poseti ovaj duhovni raj, uvek se vrati. Naša lepa Srbija ima toliko lepih, pomalo skrivenih mesta, da bi bila šteta ne obići ih.

Srećko Pendić

On je spojio nespojivo, moderne tehnologije i pisanje. U čemu je bolji – velika je dilema. U prvim borbenim redovima na održavanju ovog sajta, spretan za pisanje tekstova kad zagusti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *