Hajde da zaštitimo drveće!

Autor: Iva Milošević

Drvo je najbolji čovekov prijatelj na Zemlji. Ako drveće koristimo štedljivo i s poštovanjem, raspolažemo jednim od najvećih resursa na planeti.

Frank Lloyd Wright

Zašto je drveće važno?

Važno je zaštititi drveće jer ono ukljanja ugljen-dioksid iz vazduha, apsorbuje ga i skladišti kao celulozu u svojim stablima, listovima i granama. Odraslo stablo proizvede kiseonik koji koristi 18 ljudi.

Drveće može da ima pozitivan uticaj na izlečenje astme i raka kože. Omogućava stvaranje staništa mnogim životinjskim vrstama koje bez drveća ne bi preživele. Zasadnjom drveća se može smanjiti stopa smrtnosti jagnjadi do 30%.

Jako je bitan uticaj drveća i kod oprašivanja. Drveće može biti korisno u kontrolisanju poplava i podzemnih voda. Takođe može posedovati efekat hlađenja, uz pomoć hlada i isparavanja vode. Drveća mogu smanjiti brzinu vetra, dok ga zgrade ubrzavaju jer vetar mora da putuje oko njih.

Kako posaditi drvo?

Drvo se ne može posaditi bilo gde i bilo kad. Treba odabrati vrstu drveta po zemljištu na kome želite da zasadite drvo. Pre nego što ga zasadite potrebno je pripremiti zemljište tako što se ukloni korov, počupa trava. Drveća se sade u rano proleće ili u jesen. Treba voditi računa da budući rast mladog drveta ne naruši drveća koja već postoje u njegovoj okolini.

Pored drveta i žbunje ima benefite za okolinu. Ne dostignu sva zasađena drveća potpunu zrelost i zbog toga treba voditi računa o njihovim potrebama i samom mestu zasađivanja. Za sadnju drveća na javnim mestima treba tražiti i dozvolu javno-komunalnog preduzeća.

Zrno je u zemlji nevidljivo i iz njega raste ogromno drvo. Misao je jednako neprimetna i iz nje rastu ogromni ljudski događaji.

Lav Tolstoj

Kako zaštititi drveće?

Samom sadnjom drveća posao nije gotov. Drveće, kao i ostalo zelenilo, treba održavati čistim skupljajući otpatke koji se bacaju unaokolo. Ne treba dozvoljavati ljubimcima da mokre po četinarima, jer se na taj način smanjuje životni vek ovoj vrsti drveća.

Sve češći su projekti koji obezbeđuju zasadnju novog i održavanje starog drveća. Sigurno postoji neki baš u vašoj okolini kome možete da se priključite i tako dobrinesete sebi i ljudima oko vas, kao i budućim generacijama, da žive u zdravoj i prijatnoj okolini.

Ljudi koji neće održavati drveće ubrzo će živeti u svetu koji ne može održati ljude.

Bryce Nelson

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *