Društvo mladih putnika

Nemamo često priliku da čitamo ili slušamo o mladim ljudima koji se okreću prirodi, pa sa punim pravom sumnjamo da uopšte i postoje, ali ova priča o mladoj družini će vas razuveriti i pokazati suprotno.

Društvo mladih putnika „Jeleč” je omladinska organizacija nastala iz želje nekoliko mladih entuzijasta da bolje upoznaju svoju zemlju i njene lepote kroz različite oblike putovanja poput planinarenja, obilaska manastira, pećina, izvorišta reka, ali i promocije planine Rogozne na kojoj žele biti domaćini.

Pored učenja i studiranja mladima u jugozapadnoj Srbiji na Kosovu i Metohiji ali i u okruženju, ovo je jedan od načina da vikend provedu drugačije, da se spozna ono najvredije, nešto što je od nacionalnog identiteta i značaja, da se razgovora sa lokalnim stanovništvom,  upoznaju novi mladi I dobri ljudi, stvaraju uspomene za ceo život.

Foto: Privatna arhiva

Priča je počela marta 2018. godine, kada su stigli na vrh  Ovčara i Kablara, a tada nisu ni sanjali da će im kroz nekoliko meseci biti mali i vrhovi Kopaonika, Rogozne, Mokre Gore, Stolova, Šar-planine, pa I Prokletija. Na ovom putovanju koje traje sa prekidima 3godine, bilo je bezbroj prepreka i izazova, ali su ih savladavali i iz njih učili. Sve veći broj madih ljudi koji je iz godine u godinu sve više rastao, samo je znak da uspešno realizuju svoje ciljeve, kroz koje se ostvaruju želje mnogima od njih.  

U ostvarivanju njihovih želja često su imali pomoć, bilo je dobrih ljudi, na strmim planinskim stazama često su imali pomoć od lokalnih planinskih klubova. Do sada je kroz društvo prošlo oko srotinak mladih ljudi, koji su dolazili samo sa planinarskom opremom, a sa sobom poneli brojne uspomene, sa obećanjem da će se vratiti po još.

Društvo mladih putnika postoji već 3 godine, tokom tog perioda ih je ispunjavala neprekidna potraga za mestima na kojima su se osećali mirno I spokojno, koja u njima bude neke posebne emocije.

Shvatili su da u potragu za dobrim stvarima ne moraju ići daleko, da se nalaze svuda oko njih, tik ispred oka i što je najbitnije u granicama njihove drževe. Jedno od tih mesta koje nam nesebično daruje svoje lepote jeste planina Rogozna u jugozapadnoj Srbiji, 12 km od grada Novog Pazara.

Foto: Privatna arhiva

Rogozna ima lepu istoriju, ovde se nalaze ostaci srednjovekovnog utvrđenja koja su podigli Nemanjići – Jeleč grad na visini od 1262 m. Grad je podignut na ostacima ugašenog vulkana. Posebnost Rogozne za ovu mladu družinu, čini nastojanje da se svim starosnim generacijama naročito mladim ljudima obezbedi dobra zabava, uz planinarenje, druženje i da odavde odlaze sa lepim iskustvima i vrlo pozitivnim stavom.

Iako su tek krenuli u osvajanje srpskih vrhova i pripitomljavanje njenih lepota, njihova putovanja I ideje se tek razvijaju i definitivno im nema kraja. Društvo mladih putnika ima za cilj valorizaciju i osnaživanje planine Rogozna. Njihovi projekti se baziraju na ucrtavanju staza na samoj planini, ali I na karti, razvijanju raznih manifestacija, planinarskim šetnjama, izgradnji planinarskog doma, a najveći akcenat će biti na zaštiti i unapređenju životne sredine. Ukratko, osnivači društva žele da sve njihove strasti budu na jednom mestu.

Foto: Privatna arhiva

Koliko god da se trudimo da gledamo izvan granica naše zemlje i obilazimo razna mesta I gradove mnogih zemalja sveta, opet se vraćamo u Srbiju, ali valjda nam ni to nije dovoljno da shvatimo šta sve ima da nam pruži i kakvim prirodnim lepotama obiluje.

Melanija Janjić

Predstavnica južnjačke krvi. Završila Filozofski fakultet, ali i dalje voli da filozofira, a u međuvremenu voli da voli, piše i pleše.

8 Comments on “Društvo mladih putnika”

  1. Svaka čast Društvu mladih putnika,pametnim mladim ljudima, što su prepoznali pravu vrednost i kvalitat života.Lepo je i to što su privukli još puno pristalica, zaljubljenika u prirodu.
    Bravo i za „predstavnicu južnjačke krvi“, jer je sve lepo napisala i živopisno objasnila.

  2. Odlična tema! Savršen način da se sazna nešto novo. Sve je obuhvaćeno.
    Pisanje i publikovanje ove devojke impresionira. Primetila sam da piše u svom stilu, na svako pitanje da odgovor, drži pažnju čitaocima. Zaista odlično radi svoj posao i sve vreme je fokusirana, a to je najvažnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *