Dan borbe protiv malarije

Svetski dan borbe protiv malarije obeležava se svake godine, 25.aprila. Ovaj datum ustanovila je Svetska zdravstvena organizacija 2007.godine. Iako je na našem životnom području iskorenjena 60-ih godina prošlog veka, malarija je i dalje problem u drugim krajevima sveta. Reč je o jednoj od najsmrtonosnijih bolesti, bez obzira na postojanje lekova i drugih preventivnih sredstava i mera.

Etimologija malarije potiče od italijanske reči „mal – arija”, što bi značilo rđav vazduh. Ovo značenje povezano je sa lošim isparenjima u vazduhu iznad močvara, što se smatra glavnim uzročnikom bolesti. Malarija ima dugu istoriju i dovodi se u vezu sa važnim istorijskim događajima. Povezuje se sa padom moći Rimskog carstva, gde je bila poznata kao „rimska groznica”.

Ovo nije slučajno, zato što su delovi južne Italije uglavnom močvarni i samim tim pogodni za širenje bolesti. Takođe je važila za glavnu zdravstvenu pretnju američkim vojnicima tokom Drugog svetskog rata, što je rezultiralo velikim brojem preminulih od malarije na afričkom i južnopacifičkom ratištu.

U medicinskom smislu, malarija predstavlja infektivnu bolest, koju izaziva sitan parazit Plasmodium. Postoje četiri vrste Plasmodiumafalciparum, vivax, malariae i ovale. Infekcija falciparumom može najviše ugroziti organizam, dok se ova vrsta parazita prostire u predelima oko Ekvatora. Ostale, manje opasnije vrste, se nastanjuju u tropskim predelima, a za Plasmodium ovale karakterističan je predeo zapadne Afrike.

Foto: Wikimedia.org

Malarija se prenosi ubodom (ugrizom) ženke komarca iz roda Anopheles. Unutar tela komarca dolazi do razmnožavanja navedenih parazita, koje se prilikom ugriza unose u krvotok čoveka (ili drugih sisara), što kasnije rezultira oboljenjem. Malarija se prenosi krvlju i na druge načine poput transfuzije zaražene krvi, transplatacije organa, upotrebom korišćene igle od strane zaražene osobe ili prenosom sa zaražene majke na novorođenčad prilikom porođaja.

Svetska zdravstvena organizacija ističe „U protekle dve decenije postigli smo veliki napredak u borbi protiv malarije, spasivši više od 7 miliona života i sprečavajući preko milijardu slučajeva malarije. Međutim, sve dok malarija postoji, biće pretnja najsiromašnijim i najugroženijim ljudima.

Ovogodišnja kampanja pod nazivom „Zero malaria starts with me”, ima za cilj da se obezbede dodatni resursi i osnaže zajednice da preuzmu odgovornost za prevenciju ove bolesti. Sam naziv upućuje da posledice malarije dovedemo zajedničkim snagama na nulu. Kampanja uključuje sve članove društva, a prema mišljenju Svetske zdravstvene organizacije igra važnu ulogu u stvaranju napretka u globalnoj borbi protiv malarije.

Nevena Antić

Studentkinja komuniciranja i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Nišu. Entuzijastična i večiti optimista. Perfekcionista u svemu što radi. Ljubitelj putovanja, jezika, umetnosti, pisane reči, dobre hrane, a u profesionalnom smislu digitalnog marketinga i komunikacije. Dupli rak u horoskopu, odnosno emotivna osoba, volim nasmejane ljude, iskrena prijateljstva i iskrene ljubavi. Za sebe bih još rekla da sam jako uporna, strpljiva i tolerantna, sa istaknutom manom kašnjenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *