Da li smo zaboravili Gejm Boj?

Osamdesete godine prošlog veka bile su zlatno doba za razvitak tehnologije. Nešto što je najviše značilo mladim ljudima tih godina jeste prelazak iz video igraonice na konzolu, za šta je bilo potrebno samo kupiti uređaj koji je toliko praktičan da može da stane u džep, bez odlaska do najbliže igraonice.

Pre tačno trideset jednu godinu nastao je čuveni Gejm Boj (Game Boy), konzola koja je bila omiljena igračka svih mladih gejmera. Gotovo da nije bilo osobe koja nije posedovala ovaj uređaj, iako su mnogi smatrali da je budalaština zbog zelenog ekrana sa crnim piskelima. Prva verzija se pojavila 21. aprila 1989. godine u Japanu, a samo par meseci kasnije u Americi. Ukupno je prodato preko 120 miliona primeraka Gejm Boja.

Tvorac Gejm Boja je bio japanski inženjer elektro-tehnike Gunpej Jokoj (Gunpei Yokoi), koji je bio zaposlen u Nintendu. Gejm Boj predstavlja osmobitnu konzolu koja je na početku bila bez boje i svetla, ali mogla je svuda sa sobom da nosi i za njen najveći uspeh zaslužna je igrica Tetris.

Gunpej Jokoj je pomagao u razvijanju igrica koje imaju više nivoa, gde postoji mnoštvo zamki koje moraju da se savladaju i jedna od njih zvala se Donki Kong, takođe, zaslužan je i za kreiranje kultne i svima omiljene igrice koja vraća u detinjstvo, Super Mario Bros. Za Jokoja važi nadimak ,,otac gejm boja’’.

Emilija Mirčić

Bik u horoskopu. Sasvim emotivna osoba, umetnička dusa, zaljubljenik u svemir i knjige. Volim cveće i pse. Filmofil. Student novinarstva koji veruje u pravičnost i istinu.  Muzika i pisanje je ono što me pokreće i pomaže da prebrodim lepe i tužne trenutke. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *