Alhambra – Crveni biser Granade

Ime ovog spomenika izvedeno je iz arapskih reči qalaat al-hambra, ili crvena tvrđava. Alhambru, arhitektonsku celinu u mavarskom stilu, sagradili su poslednji muslimanski vladari Španije od XIII do XIV veka nad ostacima jedne tvrđave, na brežuljku koji dominira Granadom. Gledana spolja, ona liči na strogu tvrđavu. Međutim, iza njenih zidova krije se čudesni mikrokosmos dostojan arapskog sultana.

Arapski natpis na spoljnom delu Alhambre opominje:

„Najokrutnija sudbina u Granadi je biti slep. Kada uđeš unutra, razumećeš zašto je tako.”

Začudo, još postoje netaknuti delovi Alkasabe, tvrđave izgrađene u XI veku, koja je zatim proširena i učvršćena za vreme vladavine Muhameda I ibn Jusufa el Ahmara, osnivača dinastije Nasrida. Palata opasana zidom sastoji se od dve celine izgrađene oko dva pravougaona dvorišta.

Naslednicima Muhameda I, Jusufu I i Muhamedu V, pripada zasluga za izgradnju Dvorišta mirte, koje je dobilo to ime zato što su dva dugačka žbuna mirte zakriljavala mermerne arkade oko bazena. Kroz taj deo ulazilo se u vrt sa više od 160 vrsta biljaka, lođama za odmor, fontanama i mlazevima vode.

Foto: Spain.info

I kraljevska kupatila sagradili su pomenuti sultani. Ona imaju mermerne podove i tavanice sa prozorima u obliku zvezda. Zamislite u njima sve one političare i diplomate kojima je to bilo mesto sastanka?!

Oko Dvorišta lavova, koje je opasano arkadama s malim stubovima i u kojem dvanaest lavova od alabastara pridržavaju fontanu u središtu, nalazili su se stanovi sultana i ženske odaje. Dok je Haremsko dvorište teško oštećeno, Dvorana kraljeva, podeljena velikim raskošno ukrašenim lukovima od gipsa na pet celina, zadržala je svu svoju draž.

Foto: Spain.info

Od dekoracije na zidovima i zasvođenim tavanicama naprosto staje dah. Kombinujući različite načine obrade (rezbarenje, cizeliranje, štampa) različitih materijala (drvo, opeka, mermer, keramika i kamen), umetnici su stvorili okamenjene čipkane ornamente i dekorativne motive karakteristične za mavarski stil.  Pošto islam zabranjuje figurativnu umetnost, ukrasi su apstraktni: ponavljaju se cvetni i geometrijski motivi i čudesni stihovi iz Kurana, majstorski urezani dekorativnim kufskim pismom u kamenu i gipsu.

Nežne jednobojne površine mermera smenjuju se sa obojenim površinama i živim bojama uglačanih keramičkih pločica (azulejos) koje ukrašavaju zidove hodnika, sala i kupatila. Ukrasi u obliku stalaktita na nekim lukovima i tavanicama prosto su zapanjujući: zahvaljujući igri svetlosti i senke oni izgledaju kao saće.

Foto: Spain.info

Alhambra je bila oštećena posle španske Rekonkiste 1492, a 1526. godine Karlo V dogradio je dvor u renesansnom stilu sa kružnim dvorištem prečnika 42 metra, opasanim masivnim mermernim stubovima postavljenim u upečatljiv kvadratni prostor. U oštrom kontrastu sa atmosferom iz Hiljadu i jedne noći  koja prožima kraljevsko boravište, ovaj dvor je danas Muzej Alhambre.

Posle teškog perioda u kom je palata – tvrđava bila potpuno zapuštena, njen nekadašnji sjaj je obnovljen, a njene odaje posećuju slavne ličnosti poput Ričarda Forda i Vašingtona Irvinga, koji je tu proveo više meseci. Tri godine kasnije Irving je objavio čuvenu Alhambru. Spajajući legende i dokumentovane istorijske događaje i oživljavajući čudesnu, zanosnu atmosferu koja ga je obavijala dok je boravio u staroj tvrđavi, ovaj američki pisac iz XIX veka dočarao je svojim čitaocima magiju mavarskog života.

Danica Žunjanin

Ponosni sam deo malog kolektiva, veoma dragocenih ljudi koji čine grupu autora ovog magazina. Malo je reći da svakodnevno učim od svakog od njih. Neopisivo me raduje što su takvi kakvi su, i što sam deo ovog tima. Nadam se da se u našim tekstovima oseća bar deo energije koja vlada među autorima, i koja zrači iz svakog od njih. Mama petaka. Škorpija i večiti romantik. Veruje u prinčeve i žabe. Konačno živi dugo sanjani san.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *