Aj-Aj životinja neobičnog izgleda

Veoma retka životinja koja pomalo podseća na polumajmuna, velikih ušiju, specifično žutih i krupnih očiju. Životinja koju retko možete sresti po zoološkim vrtovima, neobičnog izgleda, po imenu Aj-Aj.

Poreklo vode sa Madagaskara, pa otuda još i naziv Madagaskarski prstaš. Ovu retku životinju, osim Madagaskara, možete sresti samo na prostorima Severne Amerike.

Pri rođenju su sićušni i teže samo oko 100 grama, a njihovo telo kasnije može porasti i do pola metra i težiti oko 3 kilograma. Na telo se nadovezuje dugodlaki rep, koji je duži od samog tela, a igra važnu ulogu u njihovom životu.

Kao i sove, zbog veličine svojih očiju ubrajaju se u noćobdije. Preko dana spavaju u krošnjama drveća, da bi noću prelazili udaljenosti i do 4 km u potrazi sa hranom. Dužina repa im služi da se , popout lijana, kače za grane i prelaze sa jednog na drugo drvo.

Aj-Aj životinje imaju izuzetno duge prste, a produženi četvrti prst im služi kako bi lakše došli do hrane. Uglavnom se hrane larvama, ali i raznovrsnim vrstama voća, koštunjavim plodovima, gljivama i šećernom trskom.

Foto: Wikipedia.org

Pretežno žive sami i u paru ih je moguće videti samo u slučaju produžetka vrste.

Prilagođavaju se svim vremenskim uslovima, ali kao boravište rađe biraju područja sa velikom vlagom.

Pojedine stanovnike Madagaskara, ove životinje plaše jer u narodu postoji verovanje da imaju nekakve okultne moći i da svojom pojavom najavljuju smrt.

Seča šuma, koja su stanište brojnih životinja, globalni je problem, te su zbog nedostatka hrane kao i sve druge primorane da napadaju plantaže kako bi se prehranile.

Ali ih čovek, doživljajavajući ih kao pretnju, kako po useve tako i zbog ubeđenja da donose poruku smrti, ubija. Život ovih bića je toliko ugrožen do te mere da im preti izumiranje vrste. Kako bi se to u neku ruku sprečilo, napravljena su posebna staništa, rezervati, koji će im pružiti sigurno utočište.

Opstanak ove životinjske vrste, kao i mnogih drugih ugroženih vrsta, ne zavise toliko od zakona i propisa koliko od samog čoveka. Često je u društvu prisutna opšta slika, usmerena na jedan način razmišljanja, koja često dovodi do njihovog potpunog uništenja.

Sandra Baltić Kučanda

Više Škorpija nego Devica. Žena vrele krvi čudnog spoja Vojvodine, Cetinja i Banije. Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *